Tältä sivulta löydät tietoa Maltan saarista, sukeltamisesta, säästä, sukellusseuroista, -keskuksista ja -kaupoista sekä majoitusvaihtoehdoista.

Malta - Oliver Astrologon lyhytelokuva Vimeossa.

Maltan saaret

VisitMalta ja VisitGozo -sivustoilla on paljon tietoa Maltan saarista.

Gozo Channel liikennöi lautalla kahden isoimman saaren Maltan ja Gozon välillä.

Sukeltaminen Maltalla

Malta on mainio sukelluskohde. Vesi on yleensä kirkasta (vaakanäkyvyyttä 20-40 metriä) eikä koviin virtauksiin törmää kuin ulkomerellä sijaitsevilla syvemmillä hylkykohteilla. Koska Malta sijaitsee keskellä Välimerta, vuorovesi-ilmiö on suorastaan olematon. Kaikki suosituimmat sukelluskohteet ovat turvallisia ja hyvin ylläpidettyjä.

Sukelluskohteiden syvyyden johdosta aloittelevat sukeltajat tarvitsevat kouluttajan sukelluksille. Vain vähintään PADI AOWD -tasoiset sukeltajat saavat sukeltaa omatoimisesti.

Suosittelemme lämpimästi Peter G. Lemonin englanninkielistä kirjaa "Scuba Diving Malta Gozo Comino". Se kattaa kaikki suosituimmat maltalaiset virkistyssukelluskohteet vedenalaisine karttoineen.

Tekniikkasukeltajille Malta tarjoaa mahtavan valikoiman teknisiä hylkysukelluskohteita, jotka pitävät kenet tahansa kiireisenä ainakin pari viikkoa.

Sää Maltalla

Ajantasaisimpiin säätietoihin suosittelemme WindFinder, Windy ja Malta Airport MetOffice -verkkosivuja. Muutamat web-kamerat Skyline ja VisitMalta -sivuilta tarjoavat ajantasaista kuvaa säätilasta.

Sopivilla varusteilla Maltalla voi sukeltaa ympäri vuoden. Tammikuusta maaliskuuhun on yleensä aika kylmää, tuulista ja sateista, joten alkuvuotta pidetään huonoimpana ajankohtana ulkoharrastuksille. Huhti- ja toukokuussa sää alkaa lämmetä ja luonto vihertää (talvikuukausien sateiden jälkeen), mutta meri on edelleen aika viileä. Kesäkuukaudet ovat sukellussesongin huippuaikaa. Pintaveden lämpötila nousee nopeasti, mutta syvemmällä veden lämpeneminen kestää pitkään. Syys- ja lokakuu ovat vielä erittäin hyvää aikaa sukeltamiselle; meri on hitaasti viilenemässä, mutta edelleen lämmin. Syysmyrskyt saapuvat marras-joulukuussa, mutta silloinkin yleensä löytyy suojaisia sukelluskohteita jokaiselle päivälle. Alla olevasta kuvaajasta näkyy karkeat ilman ja veden lämpötilat sekä kuukausittaiset sademäärät.

Lisätietoa Maltan säästä englanniksi: MaltaWeather.

Suosittelemme käyttämään kuivapukua tammikuusta toukokuuhun. Lämpimimpään aikaan, eli heinä-syyskuussa 3-5mm kokopitkä märkäpuku on paras vaihtoehto. Emme suosittele shortyjä, koska hylky- ja luolasukelluksilla on hyvä olla suojautunut.

Sukellusseurat, -keskukset ja -kaupat

Paikallisia sukellusseuroja Maltalla:

Lista sukelluskeskuksista ja -kaupoista tulossa myöhemmin.

Majoitusvaihtoehdot

Hotellimajoitusta varten kannattaa katsoa TripAdvisor tai Hotels.com. Asunnon lyhytaikaiseen vuokraamiseen suosittelemme ShortLetsMalta ja Airbnb.