Muut nimet
Dornier Do J
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Vähäinen
Syvyys
5m (keskim.), 6m (maksimi)
Vaatumustaso
Aloittelija
Pääsy rannasta
Helppo
Sijainti
35.9217° N 14.3413° E (lähistöllä)
35°55.302' N 014°20.478' E
35°55'18" N 014°20'29" E
Arvosana
★★☆☆☆ (2 arvostelua)

Dornier Wal XI -vesilentokoneen hylky sijaitsee Gnejna Bayn keskellä Maltan luoteisrannikolla. Dornier-lentovenehylky on 5-6 metrin syvyydessä hiekkapohjalla. Koneen hylky koostuu vain rungonpätkästä sivuvakaajineen sekä joistakin ohjaamon laitteista kuten peräsimen polkimesta. Lentovene teki pakkolaskun mereen ja hinattiin Maltalle vuonna 1932.

Dornier Wal -hylky on kiva sukelluskohde vapaasukeltajille. Lentokonehylyistä kiinnostuneille laitesukeltajille Maltalla on useita muita sukelluskohteita: Bristol Beaufighter, Bristol Blenheim Bomber, Mosquito Fighter Bomber ja Lockheed P2V Neptune. Nämä lentokoneen hylyt ovat syvyydeltään 30 ja 42 m välillä. Tekniikkasukellettavia lentokonehylkyjä ovat Junkers Ju 88 ja B-24 Liberator Bomber, molemmat 55 m syvyydessä, Fairey Swordfish 70 m, Douglas A-1 Skyraider 96 m ja toinen Junkers Ju 88 106 m syvällä.

Dornier Do J Wal -lentovenehylyn historia

Dornier Do J Wal oli maailmansotien välillä Saksassa suunniteltu ja Italiassa valmistettu vesilentokone. Wal ("valas") oli kaksimoottorinen yksitasoinen lentovene, pituudeltaan noin 17 m ja siipiväli 22 m. Koneessa oli kolmen hengen miehistö ja se kuljetti 8-10 matkustajaa.

Tämä Dornier Wal XI, rekisteriltään l-AZEA jota operoi italialainen lentoyhtiö SANA, teki pakkolaskun mereen lähellä Maltaa moottoripalon vuoksi tiistaina 16. helmikuuta 1932. Matkustajat ja miehistön toi rantaan HMS Brilliant ja lentovene hinattiin Maltalle.

Gnejna Bayn lentokoneen hylky, jonka ajateltiin olevan CANT Z.506B -kellukekone, tunnistettiin Dornier Wal -lentoveneeksi Maltan ilmailumuseossa, joka tutki sitä erittäin yksityiskohtaisesti yhdessä saksalaisen Dornier-museon kanssa. Koneessa on edelleen paikoillaan knaappi, joka vahvistaa hylyn olevan Wal.

Lisätietoja sukelluskohteesta Dornier Wal XI

https://aviation-safety.net/wikibase/34188
http://www.luftwaffe-zur-see.de/Seeluft/Werknummerlisten/Dornier Wal.htm

Dornier Wal XI Dornier Wal XI cock pit [mark camilleri] Dornier Wal XI [mark camilleri]

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
mark camilleri, kesäkuu 2022:
★★★☆☆ ideal for snorkeling not diving but still nice to see a sea plane that shallow
Adam Sant, huhtikuu 2021:
☆☆☆☆ Really not worth the hassle for scuba divers. Maybe for free diving or snorkelling.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/1400