Muut nimet
Dornier Do J
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Ei sukelleta
Syvyys
12m (keskim.), 15m (maksimi)
Vaatumustaso
Aloittelija
Pääsy rannasta
Helppo
Sijainti
35.9218°N 14.3419°E (lähistöllä)
Arvosana
N/A

Dornier Wal XI -vesilentokoneen hylky sijaitsee Gnejna Bayn keskellä Maltan luoteisrannikolla. Dornier-lentovenehylky on 12-15 metrin syvyydessä hiekkapohjalla. Koneen hylky koostuu vain rungonpätkästä sivuvakaajineen sekä joistakin ohjaamon laitteista kuten peräsimen polkimesta. Lentovene teki pakkolaskun mereen ja hinattiin Maltalle vuonna 1932.

Dornier Wal -hylky on kiva sukelluskohde vapaasukeltajille. Lentokonehylyistä kiinnostuneille laitesukeltajille Maltalla on useita muita sukelluskohteita: Bristol Beaufighter, Bristol Blenheim Bomber, Mosquito Fighter Bomber ja Lockheed P2V Neptune. Nämä lentokoneen hylyt ovat syvyydeltään 30 ja 42 m välillä. Tekniikkasukellettavia lentokonehylkyjä ovat Junkers Ju 88 ja Liberator Bomber B24, molemmat 57 m syvyydessä, sekä Fairey Swordfish 70 m syvällä.

Dornier Do J Wal -lentovenehylyn historia

Dornier Do J Wal oli maailmansotien välillä Saksassa suunniteltu ja Italiassa valmistettu vesilentokone. Wal ("valas") oli kaksimoottorinen yksitasoinen lentovene, pituudeltaan noin 17 m ja siipiväli 22 m. Koneessa oli kolmen hengen miehistö ja se kuljetti 8-10 matkustajaa.

Tämä Dornier Wal XI, rekisteriltään l-AZEA jota operoi italialainen lentoyhtiö SANA, teki pakkolaskun mereen lähellä Maltaa moottoripalon vuoksi tiistaina 16. helmikuuta 1932. Matkustajat ja miehistön toi rantaan HMS Brilliant ja lentovene hinattiin Maltalle.

Gnejna Bayn lentokoneen hylky, jonka ajateltiin olevan CANT Z.506B -kellukekone, tunnistettiin Dornier Wal -lentoveneeksi Maltan ilmailumuseossa, joka tutki sitä erittäin yksityiskohtaisesti yhdessä saksalaisen Dornier-museon kanssa. Koneessa on edelleen paikoillaan knaappi, joka vahvistaa hylyn olevan Wal.

Lisätietoja sukelluskohteesta Dornier Wal XI

http://www.luftwaffe-zur-see.de/Seeluft/Werknummerlisten/Dornier Wal.htm

Dornier Wal XI

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/1400