Muut nimet
Bristol Blenheim, Blenheim Bomber
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Vähäinen
Syvyys
39m (keskim.), 42m (maksimi)
Vaatumustaso
Kokenut
Pääsy rannasta
Venekohde
Sijainti
35.8353° N 14.5747° E (tarkka)
35°50.118' N 014°34.482' E
35°50'7" N 014°34'29" E
Arvosana
★★☆☆ (3 arvostelua)

Bristol Blenheim Bomber on toisen maailmansodan aikainen lentokoneen hylky Maltalla. Blenheimin rakensi Bristol Aeroplane Company ja se palveli Britannian kuninkaallisissa ilmavoimissa. Blenheim Bomber oli kaksimoottorinen kevyt pommikone, jossa tavallisesti oli kolmen hengen miehistö. Kone oli pituudeltaan noin 13 m ja siipien kärkiväli 17.2 m. Matkalla pommituslennolle Kefaloniaan Kreikkaan 13. joulukuuta 1941 italialaisen viholliskoneen hyökkäys vahingoitti sen vasenta moottoria. Blenheim yritti palata Maltalle, mutta lentäjä joutui tekemään pakkolaskun mereen. Miehistö selvisi pienillä vammoilla.

Bristol Blenheim Bomberin hylky sijaitsee noin 500 m päässä Xrobb l-Ghaginista Maltan itäpuolella. Tämä on syvä venesukellus ja alueella on toisinaan voimakkaita virtauksia, joten kohde sopii kokeneille sukeltajille. Lentokonehylky on oikeinpäin 42 m syvyydellä hiekkaa ja pieniä riuttoja olevalla pohjalla. Pommikoneen siivet ja tähtimoottorit ovat suurimmaksi osaksi ehjät, oikeanpuoleisessa moottorissa on vielä vääntynyt potkuri, mutta vasen potkuri puuttuu. Myös ohjaamon kuomu puuttuu, ja takarunko on katkennut irti ja sijaitsee muutaman metrin päässä hylyn pääosan edessä, ylösalaisin ja enimmäkseen hautautuneena hiekkaan. Alun perin hylyssä oli myös lentäjän istuin, mutta se on hävinnyt.

Lähistöllä on toinenkin lentokonehylky, Mosquito Fighter Bomber. Muita sukellettavia lentokoneen hylkyjä Maltalla ovat Bristol Beaufighter ja Lockheed P2V Neptune. Nämä hylyt ovat syvyydeltään 32 ja 42 m välillä. Tekniikkasukellettavia lentokonehylkyjä ovat Junkers Ju 88 ja B-24 Liberator Bomber 55 metrissä, Fairey Swordfish 70 m, Douglas A-1 Skyraider 96 m sekä toinen Junkers Ju 88 106 m syvyydessä.

Vapaasukeltajille sopii Dornier Wal XI -lentovenehylky 12 metrin syvyydellä Gnejna Bayssa.

Lisätietoja sukelluskohteesta Bristol Blenheim Bomber

http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?130793

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Kevin Aquilina, lokakuu 2021:
★★★☆☆ Historic wreck which has deteriorated significantly in recent years. Interessting site nontheless
Adam Sant, elokuu 2020:
★★☆☆☆ Only the skeleton of the wreck remains....still worth doing at least once, but there is not a huge amount to see.
Mika Tanninen, lokakuu 2015:
★★☆☆☆ Small wreck, and not much to see in the surroundings.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/4931