Muut nimet
Russell
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Vähäinen
Syvyys
115m (keskim.), 115m (maksimi)
Vaatumustaso
Tekninen
Pääsy rannasta
Venekohde
Sijainti
35.9036° N 14.6098° E (karkea)
35°54.216' N 014°36.588' E
35°54'13" N 014°36'35" E
Arvosana
★★★★ (1 arvostelu)

HMS Russell on ensimmäisen maailmansodan hylky Maltalla. Russell oli Duncan-luokan sotalaiva, joka rakennettiin vuonna 1901. Alus osui miinoihin vuonna 1916 Vallettan Grand Harbour -sataman ulkopuolella ja upposi. Hylky löydettiin vuonna 2003.

HMS Russellin hylky sijaitsee suunnilleen 6 km itään Fort St. Elmon linnakkeesta noin 115 m syvyydellä. Tämä on venesukellus tekniikkasukeltajille trimix-kaasulla. Hylky on pituudeltaan 132 m ja täysin ylösalaisin hiekkapohjalla, ja sen peräosa puuttuu. Hylyn ympärillä on paljon hylsyjä ja joitakin tykkejä näkyy hiekalla, mutta useita on vielä löytämättä.

HMS Russell avattiin sukeltajille 1. toukokuuta 2019 – kohde on Heritage Maltan hallinnoima ja sotalaivan hylyn sukeltaminen vaatii erityisluvan. Lue lisää Maltan historiallisten hylkyjen sukeltamisesta.

Muita ensimmäisen maailmansodan hylkyjä Maltalla ovat SS Polynesien (syvyys 65 m), HMS Nasturtium (70 m), HMS Aegusa (76 m) ja SS Luciston (105 m).

HMS Russell -hylyn historia

HMS Russell rakennettiin Palmers Shipbuilding and Iron Company -telakalla Jarrow’ssa Englannissa ja laskettiin vesille helmikuussa 1901. Russell oli Duncan-luokan taistelulaiva Britannian kuninkaallisessa laivastossa, pituudeltaan 132 m ja 23 m leveä. Se oli aikansa nopeimpia sotalaivoja 19 solmullaan. Alus nimettiin amiraali Edward Russellin mukaan – kuusi Duncan-luokan taistelulaivaa tunnettiin yhdessä nimellä "amiraalit".

HMS Russell saapui Maltalle yöllä 26. huhtikuuta 1916 mutta joutui odottamaan satamaan pääsyä. Aikaisin aamulla 27. huhtikuuta 1916 Vallettan sataman edustalla Russell osui kahteen saksalaisen U-73-sukellusveneen laskemaan miinaan. Osuma aiheutti tulipalon aluksen perässä, jota seurasi räjähdys tykkitornin lähellä, minkä jälkeen Russell kallistui vaarallisesti. Alus kellui noin 20 minuuttia ennen kaatumista ja uppoamista, ja suurin osa miehistöstä ehti pelastautua. Kaikkiaan 27 upseeria ja 98 merimiestä menetti henkensä.

HMS Russell upposi suunnilleen 6 km itään Vallettasta noin 115 metrin syvyyteen. Hylky päätyi täysin ylösalaisin pohjaan, ja sen peräosa sekä monet tykit puuttuvat. Aluksen perä vahingoittui miinojen osumista, kun taas useimmat isot tykit oli vain laitettu kannelle ilman kiinnitystä, joten kun Russell kääntyi ympäri pinnalla, tykit putosivat pohjaan ympäriinsä.

HMS Russelin hylky löydettiin heinäkuussa 2003 ja ensimmäisenä sille sukelsi brittiläinen tekniikkasukellustiimi. Hylky avattiin sukeltamiselle 1. toukokuuta 2019 yhdessä seitsemän muun I ja II maailmansodan hylyn kanssa.

Lähistöllä on kaksi muuta ensimmäisen maailmansodan hylkyä: HMS Nasturtium ja HMY Aegusa upposivat samaan miinakenttään samana päivänä kuin HMS Russell.

Lisätietoja sukelluskohteesta HMS Russell

https://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?443
https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Russell_(1901)
https://heritagemalta.org/hms-russell/

HMS Russell wreck Corals on HMS Russell [Adam Sant] John Dory on the wreck [Adam Sant] Corals on HMS Russell [Adam Sant] Diver at the deep wreck [Adam Sant] Marine life on HMS Russell [Adam Sant] ⠀ [Adam Sant] ⠀ [Adam Sant] ⠀ [Adam Sant]

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Adam Sant, joulukuu 2020:
https://youtu.be/HhZlloEWW0Y
Adam Sant, joulukuu 2020:
★★★★ Very nice wreck with some beautiful growth. The wreck is huge with lots of area to cover. The wreck is upside down and so the most interesting part is at the sand depth since you can see some of the wreck features there - this limits bottom time a little more! Not as interesting as other hypoxic wrecks such as the L72 and the Olympus, but definitely worth the visit (i know i want to go back!)

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/4933