Muut nimet
SS Polynesien, The Polynesian, Poly
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
50m (keskim.), 65m (maksimi)
Vaatumustaso
Tekninen
Pääsy rannasta
Venekohde
Sijainti
35.8576°N 14.6051°E (tarkka)
Arvosana
★★★★★ (1 arvostelu)

Le Polynesien on ensimmäisen maailmansodan hylkysukellus Maltalla. SS Polynesien oli 1800-luvun ranskalainen valtamerialus, jonka torpedo upotti elokuussa 1918 noin 3 km itään Marsaskalasta. Alus on 152 m pitkä ja lepää 45 astetta kallellaan paapuurin puoleisella kyljellään 45 m syvyydestä (ylimmät rakenteet) 65 metriin (merenpohja).

Keulaosan kansirakenteet ovat hyvässä kunnossa. Etukannen tykki ja ankkuri ovat selvästi näkyvissä, ja lastiruumassa on moottoripyörän renkaita ja putkia. Keskiosassa sijaitsee konehuone. Tämä kohta hylystä on pahasti vaurioitunut torpedon iskusta.

Peräosassa on vähän rakenteellisia vaurioita, mutta enimmäkseen se on ehjä. Takakannen tykki ja potkuri ovat melko lailla täydellisessä kunnossa. Kannen alla ovat matkustajatilat, joissa voi nähdä kiinteitä valaisimia, sänkyjen runkoja ja kylpyammeita.

Le Polynesien on syvä venesukellus ja sopii vain tekniikkasukeltajille tai erittäin kokeneille sukeltajille, koska hylyllä saattaa olla kovia virtauksia.

1. toukokuuta 2019 alkaen SS Polynesien on Heritage Maltan suojeluksessa ja hylyn sukeltaminen vaatii erityisluvan. Lue lisää Maltan historiallisten hylkyjen sukeltamisesta

Le Polynesien -sukellusvideo

Alla oleva video alkaa keulasta ja kulkee romahtaneen keskiosan kautta (1:00) takakannen tykille (1:30) ja sitten takaisin keulaan (3:00). Keulan lastiruumassa on pyöränrenkaita ja putkia (4:30). Matkustajatilat (5:00) kylpyammeineen (5:30) sijaitsevat perässä lastiruuman (6:00) yläpuolella.

SS Polynesien -hylyn historia

SS Polynesien rakennettiin 1890 Messageries Maritimes -telakalla La Ciotatin kaupungissa Ranskassa. Se oli Risbec-luokan valtamerialus, yksi neljästä sisaraluksesta, pituudeltaan 152,5 m ja leveydeltään 15 m. Polynesien oli kolmimastoinen teräsparkki, jossa oli höyrykone, kaksi savupiippua ja nelilapainen potkuri. Alus oli tehty kuumaan ilmastoon, kevyet kansirakenteet oli katettu kankaalla suojaamaan auringolta.

SS Polynesien liikennöi ensin Ranska–Australia-reitillä Suezin kanaalin kautta, ja myöhemmin Kaukoitään Ranskan siirtomaihin, ja sitten jälleen Australiaan ja Uuteen-Kaledoniaan, kunnes siirrettiin takaisin Eurooppaan. Ensimmäisen maailmansodan alussa Ranskan armeija otti aluksen käyttöönsä ja se varusteltiin joukkojen kuljetukseen.

Polynesienin viimeinen matka, vain kolme kuukautta ennen sodan päättymistä, oli Tunisian Bisertasta Kreikan Thessalonikiin kuljettaen serbialaisia joukkoja. Saksalainen sukellusvene SM UC-22 torpedoi ranskalaisen höyrylaivan 10. elokuuta 1918 vain muutaman kilometrin päässä Maltalta. Torpedo osui paapuurin puoleiseen kylkeen lähelle konehuonetta ja alus upposi puolessa tunnissa. Lähes 20 menehtyi.

Lisätietoja sukelluskohteesta Le Polynesien

Wrecksite.eu - SS Polynesien
L'Encyclopedie des Messageries Maritimes - Le Polynesien
3D-malli Le Polynesien -hylystä

Le Polynesien wreck

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Mika Tanninen, huhtikuu 2015:
★★★★★ I'm loving it.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/4908