Muut nimet
SS Polynesien, The Polynesian, Poly, Tal-Platti, Plate Ship
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
50m (keskim.), 65m (maksimi)
Vaatumustaso
Tekninen
Pääsy rannasta
Venekohde
Sijainti
35.8576° N 14.6051° E (tarkka)
35°51.456' N 014°36.306' E
35°51'27" N 014°36'18" E
Arvosana
★★★★★ (4 arvostelua)

Le Polynesien on ensimmäisen maailmansodan hylkysukellus Maltalla. SS Polynesien oli 1800-luvun ranskalainen valtamerialus, jonka torpedo upotti elokuussa 1918 noin 3 km itään Marsaskalasta. Alus on 152 m pitkä ja lepää 45 astetta kallellaan paapuurin puoleisella kyljellään 45 m syvyydestä (ylimmät rakenteet) 65 metriin (merenpohja).

Keulaosan kansirakenteet ovat hyvässä kunnossa. Etukannen tykki ja ankkuri ovat selvästi näkyvissä, ja lastiruumassa on moottoripyörän renkaita ja putkia. Keskiosassa sijaitsee konehuone. Tämä kohta hylystä on pahasti vaurioitunut torpedon iskusta.

Peräosassa on vähän rakenteellisia vaurioita, mutta enimmäkseen se on ehjä. Takakannen tykki ja potkuri ovat melko lailla täydellisessä kunnossa. Kannen alla ovat matkustajatilat, joissa voi nähdä kiinteitä valaisimia, sänkyjen runkoja ja kylpyammeita.

Polynesien tunnetaan paikallisesti myös nimellä Tal-Platti (‘lautaslaiva’) maltan kielellä, koska hylyssä on/oli runsaasti keraamisia lautasia, muuta posliinia ja pulloja ympäriinsä. Valitettavasti sukeltajat ovat vieneet paljon tavaraa aikojen saatossa, vaikka esineitten ottaminen hylystä on laitonta Maltalla.

Le Polynesien on syvä venesukellus ja sopii vain tekniikkasukeltajille tai erittäin kokeneille sukeltajille, koska hylyllä saattaa olla kovia virtauksia.

1. toukokuuta 2019 alkaen SS Polynesien on Heritage Maltan hallinnoima ja hylyn sukeltaminen vaatii erityisluvan. Lue lisää Maltan historiallisten hylkyjen sukeltamisesta.

Muita ensimmäisen maailmansodan hylkysukelluksia Maltalla ovat HMS Nasturtium (70 m), HMS Aegusa (76 m), Luciston Collier (105 m), ja HMS Russell (115 m).

Le Polynesien -sukellusvideo

Alla oleva video alkaa keulasta ja kulkee romahtaneen keskiosan kautta (1:00) takakannen tykille (1:30) ja sitten takaisin keulaan (3:00). Keulan lastiruumassa on pyöränrenkaita ja putkia (4:30). Matkustajatilat (5:00) kylpyammeineen (5:30) sijaitsevat perässä lastiruuman (6:00) yläpuolella.

SS Polynesien -hylyn historia

SS Polynesien rakennettiin Messageries Maritimes -telakalla La Ciotatin kaupungissa Ranskassa ja laskettiin vesille 18. huhtikuuta 1890. Se oli Risbec-luokan valtamerialus, yksi neljästä sisaraluksesta, pituudeltaan 152,5 m ja leveydeltään 15 m. Polynesien oli kolmimastoinen teräsparkki, jossa oli höyrykone, kaksi savupiippua ja nelilapainen potkuri. Alus oli tehty kuumaan ilmastoon, kevyet kansirakenteet oli katettu kankaalla suojaamaan auringolta.

SS Polynesien liikennöi ensin Ranska–Australia-reitillä Suezin kanaalin kautta, ja myöhemmin Kaukoitään Ranskan siirtomaihin, ja sitten jälleen Australiaan ja Uuteen-Kaledoniaan, kunnes siirrettiin takaisin Eurooppaan. Alukselle mahtui 172 matkustajaa ensimmäisessä, 71 toisessa ja 109 kolmannessa luokassa sekä 234 ruumassa.

Ensimmäisen maailmansodan alussa Ranskan armeija otti Polynesienin käyttöönsä joukkojen kuljetukseen ja se aseistettiin keulan ja perän kansitykein. Aluksen viimeinen matka, vain kolme kuukautta ennen sodan päättymistä, oli Tunisian Bisertasta Kreikan Thessalonikiin kuljettaen serbialaisia joukkoja.

10. elokuuta 1918 saksalainen sukellusvene SM UC-22 torpedoi SS Polynesienin vain muutaman kilometrin päässä Maltalta. Torpedo osui paapuurin puoleiseen kylkeen lähelle konehuonetta ja alus upposi puolessa tunnissa. Lähes 20 menehtyi.

Lisätietoja sukelluskohteesta Le Polynesien

Wrecksite.eu - SS Polynesien
L'Encyclopedie des Messageries Maritimes - Le Polynesien
3D-malli Le Polynesien -hylystä

SS Polynesian [Steven Galicia] SS Polynesian [Steven Galicia] Le Polynesien wreck SS Polynesian [Steven Galicia]

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Kevin Aquilina, lokakuu 2021:
★★★★★ Massive wreck with lots to explore. Deteriorating but still magnificent. Best enjoyed in a number of slow long dives; bow, mid, stern sections. Interesting cargo and plenty of photo opportunities. Conditions might be tricky at times
Ben VB, syyskuu 2020:
★★★★★ A wreck that needs no introduction. Just be aware of the current direction since it's a large ship and it might take you longer than expected to return to the shotline.
Adam Sant, kesäkuu 2020:
★★★★★ Very nice wreck with lots to see. https://youtu.be/SY1yiRziolc
Mika Tanninen, huhtikuu 2015:
★★★★★ I'm loving it.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/4908