Muut nimet
No 10, Number Ten, Tug 10, MV No.10
Kiinnostukset
Riutta & Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
20m (keskim.), 24m (maksimi)
Vaatumustaso
Edistynyt
Pääsy rannasta
Helppo
Sijainti
35.8658° N 14.5750° E (lähistöllä)
35°51.948' N 014°34.500' E
35°51'57" N 014°34'30" E
Arvosana
★★☆☆☆ (5 arvostelua)

Tugboat 10 on toinen kahdesta pienestä matalasta hylystä Zonqor Point -niemen vieressä Marsaskalassa Maltan kaakkoisrannalla. Tug 10 oli ennen hinaajana Vallettan Grand Harbourissa. Alus upotettiin toukokuussa 1998 yhdessä toisen hinaajan, St. Michaelin, kanssa muodostamaan keinotekoinen riutta sukelluskohteeksi. Ennen upottamista hinaajat puhdistettiin huolellisesti ympäristölle ja sukeltamiseen turvallisiksi.

Tugboat 10, tai Iz-Zaghra (pikkuinen) kuten sukeltajat etelä-Maltalta joskus nimittävät sitä, on 16 m pitkä hylky ja pystyssä tasaisella hiekalla 21 m syvyydessä. 10:n keula on riuttaa vasten ja perä noin 3 m päässä siitä. St. Michael on noin 50 m itään Tug 10:stä ja kauempana riutasta. Molemmilla hylyillä käydään yleensä samalla sukelluksella.

Hinaajat 10 ja St. Michael ovat nyt osittain korallien ja sienieläinten peitossa, muodostaen kaksi kaunista keinotekoista riuttaa ja tarjoten elinympäristön monenlaiselle merenelämälle. Hylyt ovat muuntaneet karun alueen merenpohjaa rantasukelluskohteeksi, joka sopii kaiken tasoisille sukeltajille ja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden harjoitella hylkysukellusta keskisyvyydessä. Hinaajahylyt ovat myös suojassa luoteistuulelta, mikä tekee tästä suositun sukelluskohteen kesällä.

Tug 10 ja St Michael ovat Maltan harvoja matalia hylkysukelluksia, jotka sopivat PADI OWD tai vastaavan tasoiselle sukeltajalle. Muita matalia hylkyjä ovat vuonna 2013 upotettu Tug 2 -hinaaja Exilesissa Sliemassa, 2009 upotettu Patrol Boat P31 Cominon saarella, sekä kaksi toisen maailmansodan aikaista hylkyä, HMS Maori Vallettassa ja X127/Carolita Manoel Islandilla, molemmat Marsamxett Harbourissa.

Tug 10 -hinaajan hylyn historia

Tugboat 10 rakennettiin luultavasti paikallisesti Malta Drydocks -telakalla 40-luvun lopulla tai 50-luvun alussa. Number 10 on Melita-tyyppinen hinaaja ja pituudeltaan 16 m. No 10:n historiasta ei juuri tiedetä muuta kuin että alus hinasi monta vuotta laivoja Vallettan Grand Harbour -satamassa. Sittemmin Tug 10 ankkuroitiin yhdessä St. Michaelin kanssa odottamaan kohtaloaan Marsan Jetties Wharf -laituriin, johon hinaajat upposivat. Alukset olivat osittain upoksissa useita vuosia pohjassa, koska vettä oli vain muutama metri. Myöhemmin molemmat hinaajat osti Cassar Group, paikallinen maltalainen telakkayhtiö.

Tug 10 ja St. Michael upotettiin 16. toukokuuta 1998 Zonqor Pointiin, joka on Marsaskala Bay -lahden sisäänkäynnin pohjoispuolella. Paikka valittiin monesta syystä: sukelluskohde on luoteistuulelta suojassa, tasaisella hiekkapohjalla ei kasvanut Posidonia-meriheinää, ja 20 m syvyys on sopiva myös vähemmän kokeneille sukeltajille. Hylyt ovat molemmat pystyssä ja sijaitsevat riutan suuntaisesti, keulat osoittaen lahdesta ulospäin. Tug 10 on St. Michaelin takana jonossa ja hylkyjen välinen etäisyys on noin 50 m.

Lisätietoja sukelluskohteesta Tugboat 10

http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?97697

Front [Arkadiusz Srebnik] Tugboat 10 wreck in Marsaskala Tug 10 stern Whole wreck [Arkadiusz Srebnik] Tug 10 wreck Whole wreck [Arkadiusz Srebnik] Tugboat 10 ‎ [Matjaz Repnik] test of small camera [Matjaz Repnik] fish swimming all around [Matjaz Repnik]

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Mark GP, elokuu 2021:
★★☆☆☆ Vis is bad can swim 10m past and not find the wreck
Adam Sant, kesäkuu 2020:
★★☆☆☆ Boring Wrecks. Would not do more than once.
Matjaz Repnik, lokakuu 2017:
★★☆☆☆ We were on this wreck in october 2016 and also today. What a difference. One year ago good visibility, today....bad. Still interesting wreck, even around was quite bussy with optocuses, groupers, school of fishes. Wreck is small, but with combination of b
Tia Silvanto, lokakuu 2017:
★★☆☆☆
Mika Tanninen, toukokuu 2015:
★★☆☆☆ Quite small wrecks and often a bit bad visibility.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/801