Muut nimet
Tugboat 2, Tug Boat 2, Tuo Lun Er Hao
Kiinnostukset
Riutta & Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
15m (keskim.), 25m (maksimi)
Vaatumustaso
Edistynyt
Pääsy rannasta
Helppo
Sijainti
35.9205° N 14.4988° E (tarkka)
35°55.230' N 014°29.928' E
35°55'14" N 014°29'56" E
Arvosana
★★★★ (7 arvostelua)

Tug Boat 2 on uusin hylky Maltan saarilla ja sijaitsee Exilesin edessä Sliemassa, koillis-Maltalla. Tug 2 oli entinen hinaaja, joka työskenteli Vallettan Grand Harbourissa. Alus upotettiin kesäkuussa 2013 keinotekoiseksi riutaksi ja sukelluskohteeksi sekä laite- että vapaasukeltajille.

Tug 2 on pystyssä noin 250 m pohjoiseen sukelluksen veteenmenopaikasta 22 m syvyydessä. Alun perin alus upotettiin hiekalle riutan suuntaisesti noin 20 m etäisyydelle siitä, mutta lokakuussa 2016 myrsky siirsi hylkyä ja se törmäsi riuttaan keula edellä. Tug 2 -hylyn pituus on 30 m ja korkeus 9,5 m ilman mastoa. Avoimeen hylkyyn on turvallista sukeltaa sisälle, uida kajuutan läpi ja konehuoneeseen, jossa on edelleen paljon kiinnostavaa nähtävää, vaikka kaikki mikä voisi vahingoittaa ympäristöä on poistettu.

Tug Boat 2 on kiva hylky kaiken tasoisille sukeltajille, erityisesti koska samalla sukelluksella voi käydä Exilesin riutalla ja sille pääsee helposti rannasta. Tug 2 on hieno paikka yöhylkysukellukselle, ja sopii myös hyvin suunnistuksen ja sukelluksen johtamisen harjoitteluun. Tug 2 on yksi harvoista matalista hylkysukelluksista Maltalla, joka sopii PADI OWD tai vastaavalle sukeltajalle. Muita matalia hylkyjä ovat HMS Maori Vallettassa ja X127/Carolita Manoel Islandilla, molemmat Marsamxett Harbourissa, hinaajat 10 ja St. Michael Zonqor Pointissa Marsaskalassa, sekä Patrol Boat P31 Cominon saarella.

Exilesissa sukellettaessa pitää varoa veneliikennettä erityisesti kesäviikonloppuina. Hylyn ja riutan kohdalla on keltaiset merkkipoijut, mutta kaikki veneet eivät pysy näitten ulkopuolella, ja poijut voidaan poistaa vedestä talveksi. Tällöin merkkipoiju on välttämätön, ja muutoinkin hyvä olla mukana.

Tug 2 -hylyllä on vedenalainen geokätkö: Malta Dive Sites - Tug 2. Toinen sukelluskätkö on Rozi-hylyllä Cirkewwassa.

Tugboat 2 -hylyn historia

Tug Boat 2 rakennettiin Malta Drydocks -telakalla Kiinan hallitukselle vuonna 1975. Hinaajan kokonaispaino oli 141 tonnia, pituus 30 m, leveys 7,5 m ja korkeus 15,24 m masto mukaan lukien. Aluksen alkuperäinen nimi oli Tuo Lun Er Hao ja se oli rekisteröity Kiinan Tientsiniin, mutta työskenteli koko ikänsä Maltalla. Tuo Lun Er Hao ja sisarhinaajansa Tuo Lun Yi Hao osallistuivat Vallettan Grand Harbourin French Creekin Dock No. 6 -telakan rakentamiseen, joka tunnetaan China Dock -projektina, koska sitä osittain rahoitti Kiinan hallitus.

Hinaajilla oli alun perin kiinalaiset nimensä keulassa, mutta pian tulivat tunnetuiksi nimillä hinaaja numero yksi ja hinaaja numero kaksi. Myöhemmin nämä numerot maalattiin komentosillan kylkiin, ja kun alukset siirtyivät maltalaiselle Maltese Kalaxlokk Co. Ltd:lle, nimiksi vaihdettiin virallisesti Tug Boat 1 ja Tug Boat 2. Jälkimmäinen poistettiin käytöstä noin 10 vuoden jälkeen, ja vuonna 2000 sen osti Bezzina Marine Services Ltd. ja alus oli Bezzina Shipyard -telakalla 13 vuotta.

Professional Diving Schools Association (PDSA) ja Malta Tourism Authority (MTA) aloittivat projektin Tug 2:n upottamiseksi keinotekoiseksi riutaksi ja sukelluskohteeksi Exilesin eteen Sliemassa. Ennen upottamista alus puhdistettiin perusteellisesti ja tehtiin turvalliseksi sekä ympäristölle että sukeltajille. Upotus oli suunniteltu toukokuulle 2013, mutta huonon sään takia sitä lykättiin kesäkuulle, ja Tug Boat 2 upotettiin lopulta aamulla 20. kesäkuuta 2013 (katso video). Sen sisaralus Tug Boat 1, nyt nimeltään Anni, oli edelleen käytössä 2013 ja oli paikalla upotuksessa.

Tug 2 upotettiin hiekkapohjalle 22 m syvyyteen, noin 250 m Exilesin rannasta ja 400 m Portomason aallonmurtajalta. Hylky oli pystysuorassa, riutan suuntaisesti ja noin 20 m etäisyydellä riutasta. Reilut kolme vuotta myöhemmin, viikonloppuna 29.-30. lokakuuta 2016, Maltan saarille iski trooppinen myrsky, joka syntyi Välimeren ollessa poikkeuksellisen lämmin, veden lämpötila 5-6 astetta keskiarvon yläpuolella. Myrsky siirsi hylkyä noin 30 m itään ja käänsi sitä 90 astetta myötäpäivään. Tug 2 on nyt törmännyt riuttaan keula edellä, mutta on muuten kunnossa.

Lisätietoja sukelluskohteesta Tug 2

http://wrecksite.eu/wreck.aspx?202786
http://www.scubadivingmalta.co.uk/assetts/Maltainserttugboat2.pdf

Tug 2 wreck bow against the reef The wreck [Pascal Pardoux] Windows [Pascal Pardoux] Wheelhouse [Pascal Pardoux] Tugboat 2 wreck Diver and fish at Tug 2 Divers at Tug 2 stern Water entry [Pascal Pardoux]

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Pascal Pardoux, marraskuu 2023:
★★★★★ Easy access wreck with shallow depth within the Maltese capital - Can be combined with HMS Maori on the same day
Martin Meli, toukokuu 2023:
★★★★ Decent reef to swim by while reaching the wreck. The wreck itself is not spectacular but it offers some swim throughs and shelter for fish.
Adam Sant, heinäkuu 2020:
★★☆☆☆ Boring wreck with very little to see. There are much better options on the island. Two stars just because three would be a little too much.
Pier Paolo Liuzzo, helmikuu 2020:
★★★★★ Very nice wreck!not too much deep! Very long way to go!
Shalise Barnes, elokuu 2018:
★★★★★ Beautiful wreck, easy swim from Exiles and relatively shallow but must bring a buoy because there are many boats passing. Lovely schools of fish and great swim throughs on the boat!
Tia Silvanto, huhtikuu 2015:
★★★☆☆
Mika Tanninen, tammikuu 2015:
★★★★ Similar wreck than Cirkewwa's Rozy, but freshly sank.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/501