Muut nimet
Scot Craig, MV Scotscraig, Popeye’s Barge
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Vähäinen
Syvyys
18m (keskim.), 21m (maksimi)
Vaatumustaso
Aloittelija
Pääsy rannasta
Venekohde
Sijainti
35.9642° N 14.3333° E (tarkka)
35°57.852' N 014°19.998' E
35°57'51" N 014°19'60" E
Arvosana
★★★☆☆ (2 arvostelua)

Scotscraig (tunnetaan myös nimellä Scot Craig) on hylkysukellus Maltan luoteispuolella. MV Scotscraig oli pieni brittiläinen jokilautta. Myöhemmin alusta käytettiin Kippari-Kalle (Popeye) -elokuvan kuvauksissa Maltalla ja sen takia se tunnetaan myös nimellä Popeye’s Barge (Kippari-Kallen proomu). Elokuvaesiintymisensä jälkeen Scotscraig upposi ja siitä tuli vedenalaisen valokuvauksen ja videokuvauksen kohde laitesukeltajille. Hylky on mielenkiintoinen sukelluskohde jossa on paljon tutkittavaa sekä kannen päällä että alla.

Scotscraigin hylky sijaitsee noin 500 m Anchor Baysta luoteeseen lahdelmassa nimeltä Ic-Cumnija. Tämä on venesukellus; hylky on liian kaukana sukellettavaksi rannasta. Scotscraig on noin 21 m syvyydellä pystyasennossa meriruohon ja pikkukivien osittain peittämällä hiekkapohjalla. Lauttahylky on pituudeltaan 25 m ja verrattain leveä. Aluksen teräsrunko on hajoamassa, mutta muuten se on melko ehjä. Hylyn alempaan kerrokseen on mahdollista sukeltaa sisälle.

Scotscraig on kiva hylkysukellus kaiken tasoisille sukeltajille, myös vähemmän kokeneille matalan syvyytensä vuoksi, ja sopiva kohde päivän toiseksi venesukellukseksi. Hylkyä ei kuitenkaan sukelleta kovin usein, joten sillä tapaa olla monipuolista merenelämää kuten mureenaa, meriankeriasta, meriahvenia, mustekalaa ja satunnainen keihäsrausku. Näkyvyys ei ole yhtä hyvä kuin muissa paikoissa Maltan saaristossa, etenkään huonolla säällä.

MV Scotscraig -hylyn historia

MV Scotscraigin rakensi vuonna 1951 Caledon Shipbuilding & Engineering Company Dundeessa Skotlannissa. Matkustaja- ja autolautta rakennettiin Dundee Harbour Trustille, jonka Tay Ferry Service liikennöi Dundeen ja Newport-on-Tayn välillä. Aluksella kulki enintään 6 autoa kerrallaan ja lisäksi matkustajia Firth of Tay -lahden poikki. Scotscraig nimettiin Tayportin lähellä olevan paikkakunnan mukaan. Vuonna 1966 Tay Road Bridge -silta korvasi Tay Ferry Servicen lauttaliikenteen, ja viimeinen ylitys lautalla tehtiin sillan avajaispäivänä. MV Scotscraig ja sen sisaralus MV Abercraig myytiin Maltalle, missä Abercraig lopulta romutettiin.

Scotscraig toimi huoltoproomuna ja kuvausaluksena Kippari-Kalle (Popeye) -elokuvassa vuonna 1980. Musiikkikomedia tähtenään Robin Williams kuvattiin läheisessä Anchor Bayssa, missä lavasteet ovat edelleen paikoillaan muunnettuna teemapuistoksi nimeltä Popeye Village. Elokuvan jälkeen Scotscraig toimi vedenalaisena proomuna ja aallonmurtajana, kun Anchor Bayn betonilaituri rakennettiin. Laiturin valmistuttua alusta hinattiin uuteen kohteeseen, kun siirron aikana huonossa säässä Scotscraig täyttyi vedellä, hinausköydet katkesivat ja alus upposi, luultavasti vuonna 1981.

Maltalla on myös toinen elokuvassa esiintynyt hylky: Lockheed P2V Neptune -lentokone.

Lisätietoja sukelluskohteesta Scotscraig

http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?160935

Scotscraig wreck [Arkadiusz Srebnik] Scotscraig wreck [Arkadiusz Srebnik] Scotscraig wreck [Arkadiusz Srebnik] Scotscraig wreck [Arkadiusz Srebnik] Scotscraig wreck [Arkadiusz Srebnik] Inside the wreck of Scotscraig MV Scotscraig Scot Craig Popeye’s Barge

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Adam Sant, huhtikuu 2021:
★★★☆☆ Nice wreck with some penetration options. Visibility gets very bad very quickly, so i would suggest taking only a few divers.
Mika Tanninen, huhtikuu 2015:
★★★☆☆ Pretty interesting wreck to explore. Sadly quite hard to reach from shore.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/4914