Muut nimet
Xlendi
Kiinnostukset
Riutta & Hylky
Suosio
Normaali
Syvyys
30m (keskim.), 45m (maksimi)
Vaatumustaso
Kokenut
Pääsy rannasta
Kohtalainen
Sijainti
36.0163° N 14.2849° E (lähistöllä)
36°00.978' N 014°17.094' E
36°00'59" N 014°17'6" E
Arvosana
★★★ (3 arvostelua)

MV Xlendi on yksi kolmesta sukellushylystä Xatt l-Ahmarissa Gozon kaakkoisrannalla. Xlendi oli entinen Gozo Channel Linen autolautta, joka liikennöi Malta ja Gozon välillä. Lautta upotettiin marraskuussa 1999 keinotekoiseksi riutaksi ja nähtävyydeksi laitesukeltajille.

MV Xlendi on noin 80 m pitkä ja lepää hiekkarinteessä noin 42 m syvyydessä rannan puolella ja 45 metrissä meren puolella. Hylyn korkein kohta ovat potkurit, yksi kummassakin päässä, noin 32 m syvyydellä. Hylyn sisälle sukeltamista ei suositella, koska se on erittäin epävakaa ja vaarallinen ylösalaisin. Kaikesta huolimatta Xlendi on kuitenkin kiinnostava kohde kokeneille sukeltajille. Hylyn ympärillä on runsaasti kalaa. Xlendin lähellä rannan puolella on myös auton hylky.

Kaksi muuta hylkyä, MV Karwela ja MV Cominoland, upotettiin lähistölle Xatt l-Ahmarissa vuonna 2006. Xlendi-hylky on noin 60 m länteen Karwelasta. Kaikille hylyille sukelletaan tavallisesti rannasta, mutta niille voi sukeltaa myös veneestä.

Xlendi Bay on toinen sukelluskohde Gozolla, jossa on kaunis tunneliluola ja hieno riutta jossa on vedenalainen kivipilari.

Xlendi-hylyn historia

MV Xlendi rakennettiin Helsingør Værft -telakalla Tanskassa junalautaksi vuonna 1955. Aluksen kokonaispaino oli 1123 tonnia ja pituus 77 m, leveys 12 m ja kokonaiskorkeus 23 m. Xlendin alkuperäinen nimi oli MV Helsingør, vuonna 1987 nimeksi vaihtui MV Royal Sheeba, ja vain vuotta myöhemmin 1988 MV Borgshorn. Gozo Channel Co Ltd osti lautan vuonna 1990 ja vaihtoi sen nimeksi MV Xlendi. Alus liikennöi vuoteen 1997 saakka, ja luovutettiin sen jälkeen Gozo Tourism Associationille upotettavaksi sukelluskohteeksi.

MV Xlendistä tuli Gozon ensimmäinen keinotekoinen riutta, kun alus upotettiin 12. marraskuuta 1999. Ennen upotusta Xlendi puhdistettiin tarkasti ja siihen avattiin turvallisia aukkoja sukeltajille, mutta valitettavasti hylky päätyi ylösalaisin ja kannen päälliset rakenteet murskautuivat.

Lisätietoja sukelluskohteesta MV Xlendi

Wrecksite.eu - M/S Xlendi
CSAC - MV Xlendi
3D-malli Gozon hylyistä

MV Xlendi wreck Propeller [Pascal Pardoux] Propeller [Pascal Pardoux] Propeller [Pascal Pardoux] Xlendi's propeller The wreck [Pascal Pardoux] Map of Gozo wrecks

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Pascal Pardoux, marraskuu 2023:
★★★★★ The position of the wreck with the hull in the air changes from the ordinary and allows you to see the Propeller - A car wreck is nearby - It is not recommended to go inside because there is no escape and the bottom is filled sand and silt
Adam Sant, heinäkuu 2021:
★★★☆☆ The wreck is overshadowed by the nicer Karwela, however, it is still a nice enough wreck to visit. I wouldn’t dedicate a whole dive for it, but it’s nice enough for a quick visit after you have gone round the Karwela.
Mika Tanninen, huhtikuu 2015:
★★☆☆☆ A bit boring wreck as penetration is not allowed.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/5201