Muut nimet
Karwela
Kiinnostukset
Riutta & Seinämä & Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
30m (keskim.), 45m (maksimi)
Vaatumustaso
Kokenut
Pääsy rannasta
Kohtalainen
Sijainti
36.0168° N 14.2864° E (lähistöllä)
36°01.008' N 014°17.184' E
36°01'0" N 014°17'11" E
Arvosana
★★★★ (7 arvostelua)

MV Karwela on yksi kolmesta sukellushylystä Xatt l-Ahmarissa Gozon kaakkoisrannalla. Karwela oli entinen Captain Morgan Cruisesin matkustajalautta joka liikennöi Grand Harbourin alueella. Lautta upotettiin elokuussa 2006 yhdessä MV Cominolandin kanssa keinotekoiseksi riutaksi laitesukeltajille. Kolmas hylky MV Xlendi upotettiin aikaisemmin vuonna 1999.

Karwelan hylky on noin 50 m pitkä ja on täysin pystyssä hiekkapohjalla enimmillään noin 40 m syvyydessä. Keula on 39 m syvällä, kun perä lepää 41 metrissä. Yläkansi kapteenin hytteineen alkaa 30 m syvyydestä. Hylkyyn on turvallista sukeltaa sisälle, koska siihen tehtiin useita aukkoja ennen upottamista, ja hylyn kolmella kannella on paljon nähtävää. Kahden ylemmän kannen sivustoihin on leikattu suuria aukkoja koko hylyn matkalta, ja hylyn keskellä valokuvauksellinen portaikko johtaa alemmalle kannelle, jota valaisevat pyöreät ikkunat. Hylyn sisällä on jonkin verran lietettä ja hiekkaa.

Karwelan keula on noin 80 m etelään sukelluksen veteenmenopaikasta ja noin 40 m jyrkän seinämän reunalta. Karwela on keskimmäinen Xatt l-Ahmarin kolmesta hylystä; Cominoland on noin 60 m itään siitä ja Xlendi noin 60 m länteen. Kaikille hylyille sukelletaan tavallisesti rannasta, mutta niille voi sukeltaa myös veneestä. Karwela on todennäköisesti Gozon sukelletuin hylky, koska se on kiinnostavampi kuin Xlendi ylösalaisin ja lähempänä rantaa ja suurempi kuin Cominoland.

Pian Karwelan upottamisen jälkeen paikalliset sukeltajat upottivat sen peräkannelle tyyrpuurin puolelle myös Volkswagen Beetle -auton, joka uitettiin ulos kelluvien tynnyrien päällä. Valitettavasti auton hylystä ei ole enää mitään jäljellä. Xatt l-Ahmarissa on kuitenkin toinen autohylky Xlendin lähellä.

Karwela-hylyn historia

MV Karwela rakennettiin Länsi-Saksassa Jos L. Meyer -telakalla vuonna 1957. Teräsrunkoisen matkustajalautan kokonaispaino oli 497 tonnia ja pituus 50 m, leveys 8 m ja korkeus 23 m, ja se oli suunniteltu kuljettamaan 863 matkustajaa mutta ei autoja. Aluksen alkuperäinen nimi oli M/S Frisia II, ja vuonna 1977 nimeksi vaihtui MV Nordpaloma. Lautta tuli Maltalle vuonna 1986 ja nimettiin MV Karwelaksi. Captain Morgan Cruises osti lautan vuonna 1992 ja se kuljetti turisteja kunnes poistettiin käytöstä vuonna 2002.

Gozo Tourism Association upotti MV Karwelan 12. elokuuta 2006 (katso video) yhdessä MV Cominolandin kanssa. Ennen upottamista Karwela puhdistettiin ympäristölle turvalliseksi ja sen sisälle sukeltamisesta tehtiin myös turvallista. Upotuksessa käytetiin kelluttavia tankkeja jotta hylky varmasti päätyy pystysuoraan eikä ylösalaisin kuten lähistöllä oleva MV Xlendi. Cassar Ship Repair puhdisti molemmat alukset perusteellisesti ja poisti yksin Karwelasta 18 tonnia öljyä ja polttoainetta. Kokeilumielessä Karwelan pintaan jätettiin maali kun taas Cominolandin pinnasta maali poistettiin kokonaan, jotta nähdään kumpi tekniikka on parempi edistämään merenelämää hylyillä.

Lisätietoja sukelluskohteesta MV Karwela

Wrecksite.eu - M/S Karwela
CSAC - Karwela
3D-malli Gozon hylyistä

MV Karwela wreck at Gozo Karwela staircase [Steven Galicia] Karwela's staircase [Yvan Rouxel] Foredeck [Pascal Pardoux] The Stairs [Pascal Pardoux] Karwela's staircase ‎ [Matjaz Repnik] ‎ [Matjaz Repnik] ‎ [Matjaz Repnik] ‎ [Matjaz Repnik] First flore [Pascal Pardoux] Flore ground [Pascal Pardoux] The flore ground [Pascal Pardoux] Ship Old [Pascal Pardoux] Gangway [Pascal Pardoux] Map of Gozo wrecks ‎ [Matjaz Repnik] MV Karwela [Yvan Rouxel] ‎ [Matjaz Repnik] Map (Malta.com) [Pascal Pardoux]

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Pascal Pardoux, kesäkuu 2023:
★★★★★ Access to the wreck and its legendary stairs does not pose any difficulties - A small ferry of German origin with a lot of charm and character
Yvan Rouxel, elokuu 2021:
★★★★★ Great wreck and not only for the stairs
Adam Sant, kesäkuu 2020:
★★★★ Nice wreck, always worth the visit
Matjaz Repnik, lokakuu 2017:
★★★☆☆ Not so supprise us...Maybe because of bad visibility and too much divers around ;)
Mikko Paasi, joulukuu 2015:
★★★★★ This wreck has a very special feeling all over her, she is very dramatic to dive with all her wooden staircases and long rowes of passenger windows. Like a tighny Titanic.
Tia Silvanto, lokakuu 2015:
★★★★ My favorite of the three wrecks!
Mika Tanninen, huhtikuu 2015:
★★★★ Nice wreck.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/5202