Muut nimet
Cominoland
Kiinnostukset
Riutta & Seinämä & Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
30m (keskim.), 45m (maksimi)
Vaatumustaso
Kokenut
Pääsy rannasta
Kohtalainen
Sijainti
36.0173° N 14.2873° E (lähistöllä)
36°01.038' N 014°17.238' E
36°01'2" N 014°17'14" E
Arvosana
★★★★ (4 arvostelua)

MV Cominoland on yksi kolmesta sukellushylystä Xatt l-Ahmarissa Gozon kaakkoisrannikolla. Cominoland oli entinen Captain Morgan Cruisesin matkustaja-alus, joka teki päiväretkiä Cominolle ja satama-ajeluita Vallettan ympäri. Alus upotettiin elokuussa 2006 yhdessä MV Karwelan kanssa keinotekoiseksi riutaksi laitesukeltamiseen. Kolmas hylky MV Xlendi upotettiin seitsemän vuotta aiemmin vuonna 1999.

MV Cominolandin hylky on noin 35 m pitkä ja on täysin pystysuorassa hiekkapohjalla enimmillään noin 40 m syvyydessä. Hylyssä on kaksi kantta, joissa riittää paljon tutkittavaa, ja hylkyyn on turvallista sukeltaa sisälle, koska siihen leikattiin useita aukkoja ennen upottamista. Hylky alkaa noin 32 m syvyydestä, sen kansi on 35 metrissä ja keula syvyys on 39 m.

Cominoland on noin 60 m Karwelasta itään ja todennäköisesti Gozon toiseksi sukelletuin hylky, koska se on kiinnostavampi kuin Xlendi ylösalaisin, mutta kauempana rannasta ja pienempi kuin Karwela. Kaikille kolmelle hylylle sukelletaan tavallisesti rannasta, mutta sukellukset voi tehdä myös veneestä.

Cominoland-hylyn historia

MV Cominoland rakennettiin Englannissa Philip & Son Ltd -telakalla vuonna 1942. Se oli alun perin M-luokan pieni miinalaiva, jonka kokonaispaino oli 295 tonnia, pituus 34 m ja leveys 8 m. Tilausnimeltään M6, laivan alkuperäinen nimi oli Miner VI (N16). Palveltuaan pitkään Ison-Britannian Kuninkaallisessa laivastossa alus myytiin Maltalle vuonna 1966 ja muunnettiin lautaksi liikennöimään Vallettan ja Cominon saaren välillä. Nimeksi vaihtui ensin Minor VI ja muutaman vuoden kuluttua MV Minor Eagle ja vuonna 1976 MV Cominoland. Vuonna 1980 alus muokattiin huviristeilyyn sopivaksi ja nimeksi tuli MV Jylland II. Vuonna 1982 alus myytiin Captain Morgan Cruisesille ja nimettiin uudelleen MV Cominolandiksi, ja teki päiväristeilyitä turisteille Vallettan Grand Harbourissa ja Cominon saarelle.

Gozo Tourism Association upotti MV Cominolandin 12. elokuuta 2006 (katso video) yhdessä MV Karwelan kanssa. Ennen upottamista Cominoland puhdistettiin sekä ympäristölle että sukeltajille turvalliseksi, ja upotuksessa käytettiin kelluttavia tankkeja varmistamaan että hylky päätyy pystysuoraan eikä ylösalaisin kuten MV Xlendi lähistöllä. Cassar Ship Repair puhdisti molemmat alukset perusteellisesti ennen upottamista. Kokeilumielessä Cominolandista poistettiin kokonaan ulkomaali, kun taas Karwelan pintaan maali jätettiin, jotta tutkitaan kumpi tekniikka paremmin edistää merenelämän asettumista hylyille.

Lisätietoja sukelluskohteesta MV Cominoland

Wrecksite.eu - M/S Cominoland
CSAC - Cominoland
3D-malli Gozon hylyistä

Inside the wreck [Pascal Pardoux] Inside the wreck [Pascal Pardoux] Inside the wreck [Pascal Pardoux] Mémorial Plaque [Pascal Pardoux] ‎ [Matjaz Repnik] ‎ [Matjaz Repnik] ‎ [Matjaz Repnik] Above the corridors, towards the fireplace [Pascal Pardoux] ‎ [Matjaz Repnik] ‎ [Matjaz Repnik] ‎ [Matjaz Repnik] Map of Gozo wrecks Map (Malta.com) [Pascal Pardoux]

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Pascal Pardoux, kesäkuu 2023:
★★★★★ Wreck worthy of interest and easy access - The cabin and passageways of this old ferry do not present any difficulties - A pretty old schhol ferry
Adam Sant, kesäkuu 2020:
★★★☆☆ Nice wreck but a little shadowed by the nicer karwella
Matjaz Repnik, lokakuu 2017:
★★★★ Maybe is buch hurder to find it especialy today when was quite strong current. But for us was one of favorite wrecks. A lot of fishes and good visibility. Come from front part of wreck is very good feeling and view. Recommended!
Mika Tanninen, huhtikuu 2015:
★★★★ Nice wreck to explore.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/5203