Muut nimet
L24, F24, G24, Maori
Kiinnostukset
Riutta & Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
12m (keskim.), 16m (maksimi)
Vaatumustaso
Aloittelija
Pääsy rannasta
Helppo
Sijainti
35.9026° N 14.5154° E (lähistöllä)
35°54.156' N 014°30.924' E
35°54'9" N 014°30'55" E
Arvosana
★★★★ (9 arvostelua)

HMS Maori on yksi monista toisen maailmansodan hylyistä Maltan saaristossa, mutta toisin kuin useimmat niistä ovat syviä veneestä tehtäviä sukelluksia, Maori on matala sukellus, jonka voi tehdä rannasta. Maori on myös aloitteleville sukeltajille sopiva aito sotahylky, jonka suurin syvyys on noin 16 metriä. Hylky on noin 42 metriä pitkä ja melko hajalla hiekkapohjalla.

HMS Maori oli 115 metriä pitkä brittiläinen hävittäjäalus, joka upposi Vallettan Grand Harbouriin saksalaisten ilmahyökkäyksessä helmikuussa 1942. Heinäkuussa 1945 hylky nostettiin ja sen etuosa upotetiin nykyiseen paikkaansa St. Elmo Bay -lahteen lähelle Marsamxett Harbourin satamansuuta Vallettan toiselle puolelle. HMS Maori on nyt erittäin suosittu sukelluskohde.

Sukellus HMS Maori -hylylle

HMS Maori on kaikkein matalin hylkysukellus Maltalla, syvyydeltään 16 m. Maori on puoliksi hautautunut hiekkaan, sen keula ja perä puuttuvat, ja hylyn etupää on riutan kivistä rinnettä vasten. Maorin yhdessä osassa hiekan yläpuolella oleva hylky on noin 42 m pitkä, minkä lisäksi hylyn pääosan takana hiekalla on jonkin verran romua. Maori on lähes pystysuorassa, hiukan kallellaan paapuurin puolelle. Hylyn syvyys tyyrpuurin puolella on noin 16 m ja paapuurin puolella noin 13 m. Ylimmät rakenteet ovat vain 9 m syvyydessä.

Koska hylky sijaitsee matalassa vedessä, myrskyt ovat hajottaneet Maoria varsin pahasti, ja paljon osia on myös poistettu. Jonkin verran etuosan kansirakennetta on vielä olemassa ja helposti tunnistettavissa vanhan sota-aluksen osiksi, mutta suuri osa rakenteista on levällään merenpohjassa hylyn vieressä. Kansirakenteesta on jäljellä pääkansi ja osa ylemmistä rakenteista, kaksi suurta pyöreätä luukkua ja kehikko jotka olivat etutykkien messinkiset kiinnitysalustat. Molemmat tykit poistettiin pian Maorin upottua ja käytettiin uudelleen rannikkopatterin tykkeinä toisessa maailmansodassa, mutta ilman tykkejäkin Maori on kiehtova sukellus. Hylyn sisällä ja ympärillä on edelleen kiinnostavia yksityiskohtia sukeltajille löydettäväksi, kuten hylsyjä ja kaapeleita, muutama torpedo, vinssin jäännökset ja jonkin verran ankkuriketjua, kaksoispollarit kansitasossa molemmilla puolilla alusta, ja jonkinlainen roiskesuoja.

HMS Maorin hylyssä on paljon koloja ja aukkoja sukeltajien tutkittavaksi. Hylyn sisälle sukeltaminen on mahdollista, mutta koska se on ollut vedessä useita vuosikymmeniä, rakenteet ovat heikentyneet ja saattavat romahtaa. Aluksen kyljet ovat ruostuneet puhki ja etuosassa on suuria reikiä, ja takaosa on avoin hylyn katkettua kahteen osaan. Sukeltajat voivat uida Maorin sisälle useasta aukosta ja ulos eri kohdasta, eturuumasta läpi tai jopa koko hylyn pituudelta. Runsaasti valoa pääsee sisään ikkunoista ja puuttuvien sivupaneelien kohdalta, kuten myös monista kannelle johtavista luukuista. Hyvä nosteenhallinta on tärkeää, koska pohjamudan pöllyttäminen hylyn sisällä voi vähentää näkyvyyttä huomattavasti, ja hylystä törröttää on paljon teräviä kulmia ja repaleisia metallinpaloja.

Hylyn pääosan takana hiekalla on joitakin kiinnostavia osia ja palasia tutkittavaksi sukelluksen aikana. Maorin paapuurin puolella ollut sininen autonhylky, joka huuhtoutui mereen kovassa myrskyssä lokakuun lopussa 2016, nostettiin vedestä kesäkuussa 2019. Ympäri lahden hiekkapohjaa löytyy sukeltajille lisäksi moottoripyörän hylky sekä vanhoja renkaita ja tynnyreitä, joissa saattaa piileskellä mereneläviä.

HMS Maori on hyvä hylkysukellus aloitteleville sukeltajille, koska suurin syvyys on 16 m ja sille pääsee helposti rannasta. Maori on yksi Maltan harvoista matalista hylyistä, jotka sopivat PADI OWD tai vastaavan tasoisille sukeltajille. Muita matalia hylkyjä ovat X127/Carolita Manoel Islandilla, myöskin Marsamxett Harbourissa, Tug 2 -hinaaja Exilesissa Sliemassa, hinaajat 10 and St. Michael Zonqor Pointissa Marsaskalassa, sekä Patrol Boat P31 Cominolla. Toisin kuin upotetut hinaajat, HMS Maori ja X127 ovat aitoja toisen maailmansodan hylkyjä, mikä tekee tästä hienon sukelluksen Maltan sotahistoriasta kiinnostuneille. Maori on ihanteellinen sukelluskohde jatkokurssille ja hylkykurssille, ja mielenkiintoinen paikka yösukellukselle, koska ympärillä on paljon merenelämää. Vedenalaiset valokuvaajat voivat luoda huikeita kuvia käyttämällä hylyssä olevien reikien läpi tulevaa valoa.

Kuten useimmilla tämän ikäisillä hylyillä, HMS Maorilla on runsaasti merenelämää ja se muodostaa keinotekoisen riutan. Hylynkappaleitten sisällä ja seassa on paljon erilaisia kaloja ja muita otuksia. Hylkyä peittävät vihreä levä ja putkimadot, erilaisia kalaparvia ui ylempien rakenteiden ympärillä, ja hylyn raot ja halkeamat tarjoavat suojaa mustekaloille ja skorpionikaloille. Maorilla on paljon erakkorapuja sekä vapaakiduskotiloita ja tulimatoja. Hiekalla piilottelee litteitä merikaloja ja kaivautuvia meritähtiä, punamulloja kaivamassa hiekkaa, satunnaisesti keihäsrauskuja. Mureenoita, seepioita ja joskus jopa merihevosia.

St. Elmo Bay on hyvin suojassa tuulilta, joten HMS Maori on sukellettavissa suurimman osan vuotta. Näkyvyys satama-alueella ei ole yhtä hyvä kuin muilla Maltan saarten sukelluskohteilla, ja virtaukset voivat viedä näkyvyyden nollaan.

Maori-sukellukselle on useita veteenmenopaikkoja ympäri St. Elmo Bayta. Suosituin on lähellä kahvilaa betonirappusten alapäässä, josta betonitasanne johtaa kalliolle. Tasanne ja kallio voivat olla hyvin liukkaita, ja syvyyttä on alle 2 m, joten veteen kannattaa mennä varovasti. Teräskaiteet auttavat nousemaan vedestä. Tästä on matkaa Maorille noin 120 m. Toiseen veteenmenopaikkaan pääsee kävellen polkua kivikossa pohjoisimpaan kärkeen, josta tikkaita tai loivaa rinnettä veteen. Täällä hiekkapohja on 30 m syvyydessä. Kolmas veteenmenopaikka ovat betonirappuset lähellä veneenlaskuramppia ja venevajoja, ja neljäs lähellä Fort St. Elmon kulmaa, josta on betoniraput alas kalliolle. Täällä sukeltajat voivat valita kiveen hakatut askelmat suoraan mereen tai terästikkaat pieneen kallioon louhittuun altaaseen, josta pääsee uimaan avomereen kapean kanavan läpi. Viimeistä veteenmenoa voi käyttää myös Fort St. Elmon riuttaa sukeltaessa. Kannattaa tarkistaa ovatko tikkaat ja kaiteet paikoillaan ennen sukellusta.

St. Elmo Bayssa sukellettaessa pitää varoa veneliikennettä, pienet moottoriveneet kulkevat satamaan ja satamasta. Merkkipoiju on hyvä olla mukana. Paikoitusalue on surullisenkuuluisa varkaista, jotka murtautuvat autoihin sukeltajien ollessa veden alla. Älä jätä mitään arvokasta autoon.

HMS Maori -hylyn historia

HMS Maori rakennettiin Fairfield Shipbuilding & Engineering Co. Ltd. -telakalla Govanissa Skotlannissa ja laskettiin vesille 2. syyskuuta 1937. Maori oli Tribal-luokan hävittäjäalus, yksi Britannian kuninkaallisen laivaston 16:sta. Höyryturbiinikäyttöisellä teräsaluksella oli 190 hengen miehistö, ja sen kokonaispituus oli 115 m ja leveys 11 m. HMS Maori sai nimensä Uuden Seelannin maorikansalta (kaikki Tribal-luokan hävittäjät nimettiin alkuperäiskansojen mukaan).

Aamuyöllä 12. helmikuuta 1942 HMS Maori oli ankkurissa Dockyard Creekin suulla Vallettan Grand Harbourissa. Saksalaisten ilmahyökkäys kello 2 yöllä osui suoraan Maorin konehuoneeseen. Alus syttyi tuleen ja pian sen peränpuoleinen ammusvarasto räjähti ja hävittäjä upposi siihen paikkaan perä edellä, jolloin keula nousi ylös merestä. Aamunkoitteessa Maorin etuosa oli edelleen näkyvissä pinnan yläpuolella. Iltapäivän aikana alus täyttyi vedellä ja upposi hitaasti, tukkien Dockyard Creekin suun. Hylky oli uponnut keskelle sataman liikennettä, tukki laivaväylän ja oli vaaraksi laivaliikenteelle, mutta päätettiin toistaiseksi jättää paikolleen.

Kolme vuotta myöhemmin 1945 HMS Maori nostettiin pintaan ja hinattiin pois väylältä. Aluksen kaksi etutykkiä poistettiin ja asennettiin Fort Ricasolin linnakkeeseen rannikkopatterin tykeiksi toisen maailmansodan aikana. Tarkoitus oli hinata koko hylky lähelle Fort St. Elmon linnaketta ja upottaa se, mutta hinattaessa Grand Harbourista Marsamxett Harbouriin, kaksi kolmasosaa hylyn peräosasta katkesi ja upposi syvään veteen. Huhujen mukaan se on sukellettavissa noin 50 m syvyydessä. Jäljelle jäänyt kolmannes, Maorin keulaosa, upotettiin matalaan veteen St. Elmo Bay -lahteen, joka sijaitseen Marsamxett Harbourin satamansuun eteläpuolella, satakunta metriä Vallettan rannasta, hiekkapohjalle noin 16 m syvyyteen.

Lisätietoja sukelluskohteesta HMS Maori

http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?97120
https://underwatermalta.org/discover/hms-maori/
http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Maori_(F24)
Valletta live cam (St. Elmo Bay on the left) @ SkylineWebcams
Malta Tourism Authority - Dive Site Report 1: HMS Maori (PDF)

HMS Maori wreck Wreckage [Pascal Pardoux] Inside Maori wreck Structures on top of HMS Maori Side wall Some wreckage Cuttlefish at Maori wreck

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Pascal Pardoux, marraskuu 2023:
★★★★★ Easy diving in the capital - The boat is damaged but it is a historic wreck of Maltese heritage
Tim Gordon, lokakuu 2023:
★★★★★ Very interesting WW2 wreck with a rich history. A lot of marine life around the wreck and on the wall !
David Agius, huhtikuu 2023:
★★★★★ Normally this wreck will be used as the first wreck dive for most beginners, thanks to its shallow depth, lots of history and life, but also interesting bits. Explore the area around as well as although viz is not the best, you could also spot some interesting marine life.
Mike A, helmikuu 2023:
★★★★ Broken down but also easy dive with easy access from the shore. Plenty of sealife. There aren't many wrecks this shallow, so if a shallow dive is needed and wrecks are of interest, look no further. If you're happy to go for a deeper dive - 30-40m - you have a bunch of alternatives that are in better condition - but typically scuttled for divers without actual history like Maori has.
Matjaz Repnik, lokakuu 2022:
★★★☆☆ Lovely wreck. Not most great on Malta, but lovely to combine it wth Fort St. Elmo position ;)
Andrew Grech, heinäkuu 2020:
★★★★ very broken down since there was a bad storm that destroyed the wreck
Adam Sant, heinäkuu 2020:
★★☆☆☆ Broken down Wreck and typically bad visibility. There are much nicer dives on the islands.
Kir Sten, syyskuu 2019:
★★★★★ Great dive site, with clear waters and beautiful wreck. Abundant marine life
Mika Tanninen, tammikuu 2015:
★★★★ Interesting war wreck. A bit small and in bad shape already tho.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/401