Muut nimet
HMS Trusty Star, HMT Trusty Star
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Vähäinen
Syvyys
85m (keskim.), 90m (maksimi)
Vaatumustaso
Tekninen
Pääsy rannasta
Venekohde
Sijainti
35.9060° N 14.5555° E (tarkka)
35°54.360' N 014°33.330' E
35°54'22" N 014°33'20" E
Arvosana
★★★★ (3 arvostelua)

HMD Trusty Star on yksi monista toisen maailmansodan hylyistä Maltalla. Trusty Star oli brittiläinen miinanraivaajaksi muunnettu troolari. Alus upposi osuttuaan itse miinaan Grand Harbourin edustalla vuonna 1942. Hylky löydettiin vuonna 2016.

Trusty Star -hylky on 90 m syvyydellä, suunnilleen 3 km etäisyydellä Fort St. Elmo -linnakkeesta Vallettassa. Tämä on venesukellus tekniikkasukeltajille trimix-kaasulla. Hylky on noin 26 m pitkä ja 45 astetta kallellaan tyyrpuurin puoleisella kyljellään hiekkapohjalla. Hylky on melko ehjä ja siltin peittämä.

HMD Trusty Star avattiin sukeltajille 1. toukokuuta 2019 – kohde on Heritage Maltan hallinnoima ja hylyn sukeltaminen vaatii erityisluvan. Lue lisää Maltan historiallisten hylkyjen sukeltamisesta.

Toinen troolarin/miinanraivaajan hylky, joka koki saman kohtalon, on HMD Eddy 56 m syvyydessä.

HMD Trusty Star -hylyn historia

HMD Trusty Star -troolari rakennettiin vuonna 1919 Ouse Shipbuilding -telakalla Britannian kuninkaalliselle laivastolle. Teräsrunkoinen alus oli noin 26 m pitkä, 5,5 m leveä ja siinä oli kolmipaisuntahöyrykone. Sen alkuperäinen nimi oli HMT Groundswell; myöhemmin nimeksi vaihtui FV Elie Ness kun alus oli Skotlannissa kalastusteollisuuden käytössä. Vuonna 1939 troolari otettiin takaisin laivaston käyttöön, nimettiin HMD Trusty Stariksi ja muunnettiin miinanraivaajaksi.

Trusty Star oli raivaamassa saksalaisten torpedoveneitten miinoja Grand Harbourin edustalla 10. kesäkuuta 1942, kun alus osui itse miinaan ja upposi noin 3 km päässä Fort St. Elmon linnakkeesta Vallettan edustalla. Vain yksi maltalainen merimies loukkaantui ja loput miehistöstä pelastettiin vahingoittumattomana.

HMD Trusty Starin hylky löydettiin syyskuussa 2016. Hylky avattiin sukeltamiselle 1. toukokuuta 2019 yhdessä seitsemän muun I ja II maailmansodan hylyn kanssa.

Lisätietoja sukelluskohteesta HMD Trusty Star

https://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?97337
https://trustystar.weebly.com/trusty-star.html
https://heritagemalta.org/hms-trusty-star/

Diver at HMD Trusty Star Bow of Trusty Star Stern of Trusty Star Bow of Trusty Star Stern of Trusty Star

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Adam Sant, syyskuu 2020:
★★★★ Nice dive with plenty to see. The ship is not big, but the size of it's Beam along with the tilt makes it look very impressive. It is a little silty so care should be taken not to stir up the bottom. https://youtu.be/UpgciLGH9xI
Ben VB, syyskuu 2020:
★★★★ Nice little wreck, enough to keep you occupied considering the limited bottom time at this depth.
Mika Tanninen, huhtikuu 2017:
★★★★

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/4945