Kiinnostukset
Luola & Riutta & Seinämä & Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
5+m (keskim.), 30+m (maksimi)
Vaatumustaso
Aloittelija
Pääsy rannasta
Helppo
Sijainti
35.8197° N 14.4522° E (tarkka)
35°49.182' N 014°27.132' E
35°49'11" N 014°27'8" E
Arvosana
★★★★★ (1 arvostelu)

Wied iz-Zurrieq on pieni kylä Maltan etelärannikolla, vähän Zurrieqin kaupungin ulkopuolella. Se on erittäin suosittu kohde, turistit tulevat katsomaan Blue Grotto -luolaa ja sukeltajat Um El Faroud -hylkyä, 110-metristä libyalaista öljytankkeria, joka upotettiin syyskuussa 1998 sukelluskohteeksi ja on pystyssä hiekkapohjalla 36 m syvyydessä. Muita sukelluskohteita Wied iz-Zurrieqissa ovat East Reef, seinämäriutta jossa syvyys yli 30 m, ja West Reef & Caves, riutta jossa on jyrkänteitä, kielekkeitä, kanjoneita, järkäleitä ja kaksi luolaa hiekkapohjan ja meriruohon ympäröimänä, ja sukelluskypäräpatsas matkalla Um El Faroud -hylylle. Wied iz-Zurrieq on loistava paikka myös yösukellukselle.

Vaikka tähän sukelluskohteeseen usein viitataan nimellä Blue Grotto, varsinainen Blue Grotto on noin 1 km itään Wied iz-Zurrieqin laaksosta. Sinne pääsee vain veneellä eikä sitä yleensä sukelleta. Laaksoon vievän tien varressa Blue Grotton yläpuolella on näköalapaikka, ja tyyninä päivinä perinteiset maltalaiset luzzut tekevät veneretkiä turisteille Wied iz-Zurrieqin laiturista Blue Grottolle ja muille läheisille luolille.

Wied iz-Zurrieqissa on useita veteenmenopaikkoja laiturin varrella kaikille alueen sukelluksille. Laiturille pääsee joko rappuja tai ramppia pitkin, riippuen parkkipaikasta ja suunnitellusta veteenmenopaikasta. Laiturilta on tikkaat veteen neljässä kohtaa ja lisäksi veneluiska, mutta veteen voi mennä mistä tahansa kohdasta jättiloikalla. Yhdet tikkaat ovat suoraan rappusten alapäässä, ja kahdet muut noin 20 m niistä oikealle ja vasemmalle. Luiska on rampin jatke, ja viimeiset tikkaat ovat lahden perällä turistiveneitten lastauspaikan vieressä. Laiturialue on kokonaan betonoitu ja voi olla hyvin liukas leväkasvuston kohdalla, erityisesti veneluiskassa. East Reef -riutan sukellukselle on veteenmenopaikka rappusilta kulman taakse itään polkua seuraten, mutta siitä ei pääse ylös vedestä. Veteenmenopaikat voivat olla hyvinkin ruuhkaisia kesällä.

Laakso on ainoa mahdollinen paikka vedestä poistumiseen alueella. Tarkista ovatko tikkaat paikallaan ennen sukellusta, erityisesti talvella, koska ne voidaan poistaa tai voivat irrota myrskyssä. Veneluiska, joka on suojassa merenkäynniltä, saattaa olla ainoa poistumispaikka myös myrskyisällä säällä. Toisinaan täällä on voimakkaita virtauksia jopa meren ollessa tyyni. Varo vilkasta veneliikennettä pintautuessa ja lahden poikki uidessa, pienet veneet vievät turisteja katsomaan Blue Grottoa. Rannalla on usein onkijoita, veteen mennessä pysy erossa siimoista.

Sukeltajien epävirallinen paikoitusalue on mäen alla, missä tie päättyy, lähellä laiturille vieviä rappuja, tai lähellä rampin yläpäätä. Auton voi paikoittaa tien viereen. Paikalla on kaksi virallista paikoitusaluetta, mutta ne ovat vähän kauempana (150-200 m) veteenmenopaikoista. Wied iz-Zurrieq on täpötäynnä ihmisiä kesäkuukausina, jolloin parkkipaikan löytäminen saattaa olla hankalaa.

Wied iz-Zurrieqin lahti on kiva paikka myös uida ja snorklata. Pintapoiju on suositeltava ainakin itäpuolella veneliikenteen takia. Aluetta käytetään myös rannalta onkimiseen ja sekä turistiveneitten että kalastusalusten ankkurointiin. Ravintolat, kahvilat, turistikaupat ja yleiset WC:t ovat auki päivällä ja illalla kesällä, mutta sulkevat aikaisemmin talvella.

Sukelluskohteet paikassa Wied iz-Zurrieq

Um El Faroud

Um El Faroud on Maltan paras hylkysukellus. Um El Faroud upotettiin 1998 sukelluskohteeksi Wied iz-Zurrieqiin. Hylky on 36m syvällä.

West Reef & Caves

West Reef & Caves on sukelluskohde Wied iz-Zurrieqin. West Reef -riutalla on jyrkänteitä, kielekkeitä, kanjoneita, järkäleitä, luolia ja onkaloita.

East Reef

East Reef -riutta on yksi Wied iz-Zurrieqin sukelluskohteista. East Reef on seinämäriutta, syvyys yli 30m. Usein erinomainen näkyvyys ja paljon merenelämää.

Valley

Laakso on Wied iz-Zurrieqin rantasukellusten alku/loppupiste. Matala lahti on erinomainen kohde yösukellukselle ja sukelluskoulutukseen. Paljon merenelämää.

Blue Grotto Caves

Lisätietoja sukelluskohteesta Wied iz-Zurrieq

Wied iz-Zurrieq live cam @ SkylineWebcams
Malta Tourism Authority - Dive Site Report 8: East Reef, West Reef & Caves, and Um el Faroud (PDF)

Divers entry to Wied iz-Zurrieq valley [Matjaz Repnik] Entrance to the bay [Matjaz Repnik] Eazy exit... [Matjaz Repnik] Eazy entrance.... [Matjaz Repnik] Boat in Wied iz-Zurrieq Wied iz-Zurrieq Divers [Matjaz Repnik] Diver [Matjaz Repnik] Wied iz-Zurrieq valley [Matjaz Repnik] Wied iz-Zurrieq valley [Matjaz Repnik] Wied iz-Zurrieq valley Village of the Wied iz-Zurrieq

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Mika Tanninen, tammikuu 2015:
★★★★★ Beautiful large caves and Malta's biggest wreck. I would consider this the main islands best dive location.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/300