Muut nimet
MV Um El Faroud, Um El Farud, Um El Farroud, UEF
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
20m (keskim.), 36m (maksimi)
Vaatumustaso
Edistynyt
Pääsy rannasta
Helppo
Sijainti
35.8188°N 14.4492°E (lähistöllä)
Arvosana
★★★★★ (3 arvostelua)

Um El Faroud on Maltan paras hylkysukellus, ainakin virkistyssukeltajille. Um El Faroud oli libyalainen öljytankkeri, joka upotettiin Wied iz-Zurrieq edustalle 1998 keinotekoiseksi riutaksi ja sukelluskohteeksi. Tankkerihylky on pystyssä hiekkapohjalla 15 m syvyydestä (savupiippu) 36 metriin (potkuri). Um El Faroudin kokonaispituus on 110 m ja leveys noin 16 m. Hylky katkesi kahteen osaan kovassa myrskyssä talvella 2005-2006.

Um El Faroud -hylky on rannan suuntaisesti, perä lähimpänä laaksoa ja tyyrpuurin kylki West Reef -riuttaa kohti. Hylky sijaitsee noin 150 m lounaaseen Wied iz-Zurrieqin veteenmenopaikoista ja yleensä sille sukelletaan rannasta. Tankkeri valmisteltiin sukelluskohteeksi ennen upottamista poistamalla kaikki ovet ja ikkunat ja leikkaamalla aukkoja sukeltajia varten. Um El Faroud tarjoaa kokeneelle hylkysukeltajalle lukuisia mahdollisuuksia tutkia sisäosia.

Um El Faroud -hylyn historia

MV Um El Faroud rakennettiin Smith’s Dock Co. Ltd. -telakalla Middlesborough’ssa Englannissa ja laskettiin vesille 31. toukokuuta 1969. Terästankkerin kokonaispaino oli 3148 tonnia ja se oli 109,5 m pitkä, 15,5 m leveä ja korkeus kölistä savupiippuun oli noin 22 m. Aluksen alkuperäinen nimi oli MV Seafalcon ensimmäiset neljä vuotta sen työskennellessä Norjassa. Vuonna 1973 öljytankkeri nimettiin uudelleen MV Um El Faroudiksi Libyassa, jossa sen omisti ensin National Oil Corporation ja sitten General National Maritime Transport Company. Alus kuljetti jalostettua polttoainetta Italian ja Libyan välillä vuoteen 1995 saakka.

Um El Faroud oli huollettavana Maltalla Grand Harbourin kuivatelakalla, kun 3. helmikuuta 1995 yöllä räjähti. Räjähdyksessä menehtyi yhdeksän telakan työntekijää, ja tankkeri kärsi rakenteellisia vaurioita. Tarkastuksen ja tutkimuksen jälkeen Um El Faroud todettiin korjauskelvottomaksi. Oltuaan kolme vuotta Vallettassa telakalla alus päätettiin upottaa sukelluskohteeksi ja keinotekoiseksi riutaksi.

Um El Faroud upotettiin keskiviikkona 2. syyskuuta 1998 Wied iz-Zurrieqiin (katso video). Räjähdyksessä menehtyneitten maltalaisten telakkatyöntekijöitten muistoksi hylkyyn kiinnitettiin messinkilaatta, jossa on heidän nimensä.

Lisätietoja sukelluskohteesta Um El Faroud

http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?97698
http://www.teesbuiltships.co.uk/view.php?ref=170647
http://en.wikipedia.org/wiki/Um_El_Faroud
http://www.calypsosac.org/dive-sites/19-wrecks-malta/74-um-el-faroud

Barracudas Diver swimming in the side corridor Lots of fish at Um El Faroud Um El Faroud tanker wreck Barracudas at Um El Faroud wreck Fish around the wreck Funnel [Matjaz Repnik] Stern [Matjaz Repnik] good wrecks where time is only limit on dive ;) [Matjaz Repnik] girl divers enyojing nice wreck dive [Matjaz Repnik]

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Yvan Rouxel, syyskuu 2018:
★★★★★
Matjaz Repnik, lokakuu 2017:
Must wisit wreck on Malta
Tia Silvanto, toukokuu 2015:
★★★★★ The best wreck dive in Malta!
Mika Tanninen, tammikuu 2015:
★★★★★ My favorite wreck in Malta.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/301