Muut nimet
St. Elmo Reef, Elmo Reef
Kiinnostukset
Riutta
Suosio
Vähäinen
Syvyys
15+m (keskim.), 35+m (maksimi)
Vaatumustaso
Edistynyt
Pääsy rannasta
Helppo
Sijainti
35.9042° N 14.5191° E (tarkka)
35°54.252' N 014°31.146' E
35°54'15" N 014°31'9" E
Arvosana
★★☆☆ (3 arvostelua)

Fort St. Elmon riutta sijaitsee Vallettan niemen kärjessä, Marsamxett Harbourin ja Grand Harbourin satamansuun välissä. Avomeren puoleisella sivulla, Fort St Elmon linnakkeen vaikuttavien muurien juuressa, on hyvä riuttasukellus. Tämä riutta on vähemmän tunnettu ja sukellettu kohde, koska suurin osa Vallettaan tulijoista sukeltaa toisen maailmansodan hylyn HMS Maorin, joka on St. Elmo Bayssa.

St. Elmo Reef alkaa 13 metristä ja jatkuu itäkaakon suuntaan. Riutan yläosa syvenee vähitellen 17 metriin, josta on pudotus 35 m syvyyteen. Täällä on paljon kivenjärkäleitä ja kanjoneita sukeltajien tutkittavaksi sekä merenelämää havaittavaksi, kuten mureenoita, mustekaloja, ja erilaisia ahvenia. Hiekkapohjalla riutan lähellä on sekalaista romua. Fort St. Elmon riutalla on parasta sukeltaa aikaisin aamulla, koska iltapäivällä aurinko jää linnakkeen muurien taakse ja riutta on varjossa.

Fort St. Elmo -riuttasukellukselle on useita veteenmenopaikkoja. Ensimmäinen on lähellä linnakkeen kulmaa, josta on betonirappuset alas kalliolle, missä sukeltajat voivat valita joko kiveen hakatut askelmat suoraan mereen tai terästikkaat (jos ovat paikoillaan) pieneen kallioon louhittuun altaaseen, josta on kapea kanava avomereen. Tätä veteenmenoa voi käyttää myös HMS Maori -hylkyä sukeltaessa. Toinen veteenmenopaikka on lähellä ensimmäistä, melko jyrkät kiveen hakatut askelmat jotka johtavat mereen. Tästä paikasta vedestä nouseminen voi olla melko vaikeata jopa meren ollessa tyyni. Virallinen tie rantaa pitkin päättyy lähelle näitä kahta paikkaa, ja jatkuu epätasaisena kalliotienä St. Elmon aallonmurtajalle, joka suojaa Grand Harbouria.

Kolmas veteenmenopaikka on toisesta kallioon louhitusta altaasta, joka sijaitsee lähes linjassa Fort St. Elmon linnakkeen merenpuoleisen seinämän keskikohdan kanssa (katso panoramakuva). Kiveen hakatut askelmat vievät altaaseen, ja altaasta pääsee avomereen kanavan läpi. Neljäs veteenmenopaikka on kauempana kolmesta muusta, lähellä St. Elmon aallonmurtajaa, missä on paikoitellen epätasainen mutta loivasti viettävä kalliorinne. Kiveen hakatut askelmat voivat olla hyvin liukkaita, ja ensimmäisen altaan tikkaat otetaan pois talveksi. Fort St. Elmon riuttaa kannattaa sukeltaa vain meren ollessa tyven, koska aallokossa vedestä nouseminen on vaikeata ja vaarallista jopa kokeneille sukeltajille.

Vallettan ympäristössä sukellettaessa pitää varoa satamista ja satamiin kulkevaa veneliikennettä, ja merkkipoiju pitää olla mukana satama-alueella sukeltaessa. Näkyvyys St. Elmo -riutalla vaihtelee paljon virtauksista riippuen. Yleisesti ottaen lähellä satama-aluetta näkyvyys ei ole yhtä hyvä kuin monissa muissa Maltan saarten sukelluskohteissa.

Lisätietoja sukelluskohteesta Fort St. Elmo

Malta Tourism Authority - Dive Site Report 2: Fort St Elmo (PDF)

not bad to see school of fish [Matjaz Repnik] kuc kuc [Matjaz Repnik] here i am [Matjaz Repnik] u look at me? [Matjaz Repnik] Fort St. Elmo

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Matjaz Repnik, lokakuu 2022:
★★☆☆☆ Did it today....Lovely reef down to 32m, great for long dive with CCR. But not most beautifull reef on Malta. One time dive ok, but not to many time repeat it.
Adam Sant, maaliskuu 2021:
★★★☆☆ Not a bad dive with lot of area to cover. Sea life is not decent enough. Rated 3 stars just because the area is vast providing lots of ground to explore. A very different kind of dive for Malta - not one of the best, but it's nice because it's different!
Mika Tanninen, tammikuu 2015:
★★☆☆☆ This site is at it's best in the morning sun.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/402