Kiinnostukset
Riutta & Hylky
Suosio
Suosittu
Syvyys
5m (keskim.), 25m (maksimi)
Vaatumustaso
Aloittelija
Pääsy rannasta
Helppo
Sijainti
35.9181° N 14.4987° E (tarkka)
35°55.086' N 014°29.922' E
35°55'5" N 014°29'55" E
Arvosana
★★★☆☆ (2 arvostelua)

Exiles sijaitsee Sliemassa, Maltan koillisrannikolla, suunnilleen puolimatkassa Slieman ja St. Julian'sin keskustan välillä. Paikka tunnetaan myös nimellä St. Julian's Point, alueen maamerkin St. Julian's Tower -tornin mukaan. Exiles-sukelluskohde on vain pienen matkan päässä Slieman rantakadulta.

Exiles Reef on ollut tunnettu sukelluskohde vuosien ajan, ja jotta viehättävä riutta olisi vieläkin kiinnostavampi kohde, Tug 2 -hinaajan hylky upotettiin vuonna 2013 keinotekoiseksi riutaksi sen lähelle paljaalle hiekalle. Exiles on loistava paikka aloitteleville sukeltajille, sukelluskoulutukseen ja yösukelluksille.

Exiles on parhaiten sukellettavissa etelä- ja lounaistuulella. Veteenmenopaikalle pääsee betonirappuja pitkin tasanteelle, josta on tikkaat. Jos tikkaat on poistettu talven ajaksi, myös tasanteen vierestä pääsee veteen ja vedestä. Niemen toisella puolella on toinen veteenmenopaikka, jonne pääsee kävelemällä kivikon yli.

Exilesissa sukeltaessa pitää varoa veneliikennettä erityisesti kesällä viikonloppuisin. Hylyllä ja riutalla on keltaiset merkkipoijut, mutta kaikki veneet eivät pysy merkkien ulkopuolella, ja poijut voidaan poistaa talveksi. Tällöin oma merkkipoiju on välttämätön varuste, ja muutoinkin hyvä olla mukana.

Alueella on parkkipaikka, yleiset WC:t, sukelluskeskus, rantabaarit kesällä, kioskeja, kahviloita, ravintoloita, ruokakauppoja, lasten leikkipaikka. Parkkialue on 50-100 m veteenmenopaikasta, ja saattaa olla ruuhkainen kesäkuukausien aikana, erityisesti viikonloppuina.

Sukelluskohteet paikassa Exiles

Tug 2

Tug Boat 2 on matala hylkysukellus Sliemassa Maltalla. Tug 2 oli 30m hinaaja, joka upotettiin 2013 sukelluskohteeksi. Hylky on pystyssä 22m syvyydessä.

Exiles Reef

Exiles Reef -sukelluskohde Sliemassa on matala riutta, jossa on kanjoneita ja kielekkeitä, meriruohoniittyjä ja monipuolista merenelämää. Enimmäissyvyys 20m.

Fireworks Barge

Ilotuliteproomun hylky on St. Julian’s Bayssa Spinolan ja Exilesin välissä. Proomu upposi 2009 kun ilotulitteet räjähtivät, ja on 10m syvyydessä.

Lisätietoja sukelluskohteesta Exiles

Malta Tourism Authority - Dive Site Report 19: Exiles (PDF)

Tug 2 wreck Exiles reef

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Adam Sant, huhtikuu 2021:
★★★☆☆ Decent Reef with some nice life. Entry and exit is good enough. Nothing great but nice and convenient.
Mika Tanninen, huhtikuu 2015:
★★★☆☆ Tug 2 is a nice wreck to visit and the reef has great hiding spots for sea life.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/500