Muut nimet
Azure Window, Azure Alps
Kiinnostukset
Riutta
Suosio
Suosittu
Syvyys
20+m (keskim.), 40+m (maksimi)
Vaatumustaso
Edistynyt
Pääsy rannasta
Kohtalainen
Sijainti
36.0536° N 14.1884° E (tarkka)
36°03.216' N 014°11.304' E
36°03'13" N 014°11'18" E
Arvosana
★★★★ (2 arvostelua)

Azure Window Gozon länsirannikolla Dwejrassa romahti kovassa myrskyssä maaliskuussa 2017. Paikalle muodostunut uusi mielenkiintoinen sukelluskohde on riutta nimeltä Azure Reef.

Azure Reef alkaa aivan pinnan tuntumasta ja jatkuu yli 40 metrin syvyyteen. Veden alla on valtavia lohkareita ja teräviä särmiä, enimmäkseen karua elotonta kuumaisemaa, mutta vähitellen kiveen alkaa kasvaa levää ja merenelämä löytää tiensä uudelle riutalle. Paikoitellen kivissä näkyy kasveja, jotka ennen kasvoivat pinnalla kaaren päällä. Järkäleiden alla ja välissä on käytäviä joista mahtuu sukeltamaan läpi, mutta kivet saattavat vielä lohkeilla ja liikkua, joten riutta elää ja muuttuu edelleen.

Azure Reefin sukellukselle hyvä veteenmenopaikka on toisen kauniin sukelluskohteen Blue Holen kautta. Riutalta voi jatkaa sukellusta viereiseen Coral Gardensiin.

Azure Window oli yksi tunnetuimpia turistinähtävyyksiä Maltan saarilla. Sinisestä ikkunasta putosi useita isoja paloja sen viimeisinä vuosina. Kivikaaren päällä kävelemisestä varoittavat kyltit eivät pysäyttäneet turisteja, joten sekä ikkunan että ihmisten suojelemiseksi 3. joulukuuta 2016 alkaen tästä sakotettiin 1500 euroa. Lopullisesti Azure Window romahti myrskyssä 8. maaliskuuta 2017 noin kello 9:40 aamulla.

Azure Window’ta kaipaamaan jääneille Gozolla on toinen samanlainen mutta vähemmän tunnettu kivi-ikkuna, Wied il-Mielah Window, joka on myös kaunis sukelluskohde.

Diver exploring Azure Reef Azure Window collapsed to Azure Reef Marine life at Azure Reef Diver exploring Azure Reef Diver between the huge boulders Before collapse ;) [Matjaz Repnik] Barren moonscape Huge boulder Swim through between the boulders

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Adam Sant, elokuu 2020:
★★★★ Nice dive, lots to explore.
Mika Tanninen, huhtikuu 2017:
★★★★ The site is now much more interesting for divers as the Azure Window has collapsed and generated huge boulders with a lot of swim through's.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/5103