Muut nimet
Kristu tal-Bahhara, Kristu l-Bahhar, Christ of the Sailors, Christ of the Seafarers, Jesus of Qawra
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Normaali
Syvyys
35m (maksimi)
Vaatumustaso
Kokenut
Pääsy rannasta
Venekohde
Sijainti
35.9635° N 14.4338° E (tarkka)
35°57.810' N 014°26.028' E
35°57'49" N 014°26'2" E
Arvosana
★★★★ (1 arvostelu)

Statue of Christ, joka tunnetaan myös maltaksi nimellä Kristu tal-Bahhara (Merenkulkijoiden Kristus), on vedenalainen Jeesus Kristus -patsas. Se sijaitsee noin puolen kilometrin päässä Qawra Pointista Maltan koillispuolella. Patsas upotettiin alun perin vuonna 1990 St. Paul’s Islandin lähelle, ja siirrettiin vuonna 2000 MV Imperial Eagle -hylyn viereen lähelle Qawra Reef -riuttaa 35 m syvyyteen. Tämä on venesukellus joka sopii kokeneille sukeltajille.

Statue of Christ on 3 metriä korkea ja seisoo valkoisella hiekalla kivien muodostamassa amfiteatterissa. Kristuksen kasvot ovat kääntyneenä ylös kohti pintaa ja merenkulkijoita yläpuolella ja kädet ojennettuna sivuille. Vedenalainen laakso johtaa patsaalta noin 30 m päässä olevalle Imperial Eaglen keulalle, ja Kristuspatsaalle sukelletaankin tavallisesti samalla kertaa hylyn kanssa. Lähistöllä seinämäriutassa on myös luonnon muovaama kivikaari ja suuri vanha ankkuri.

Muita vedenalaisia patsaita Maltalla ovat Statue of Our Lady (Madonna) Cirkewwassa, Crib-seimiasetelma Ghar Lapsissa ja sukelluskypäräpatsas Wied iz-Zurrieqissa.

Kristu tal-Bahhara -patsaan historia

Kristu tal-Bahhara (Merenkulkijoitten Kristus) -patsaan teki maltalainen kuvanveistäjä Alfred Camilleri Cauchi. Kolme metriä korkea patsas on valmistettu betonista ja lasikuidusta, jotta se pitää muotonsa kylmässä, suolaisessa ja syvässä vedessä. Kristu tal-Bahharan mallina oli Syvyyksien Kristus (Cristo degli Abissi), vedenalainen pronssipatsas San Fruttuosossa lähellä Genovaa Italiassa, ja se on yksi monista kopioista ympäri maailman. Cauchille annettiin tehtäväksi luoda patsas paavi Johannes Paavali II:n ensimmäisen Maltan vierailun muistoksi vuonna 1990.

Kristuspatsas laskettiin merenpohjaan lauantaina 26. toukokuuta 1990 paavi Johannes Paavali II:n läsnäollessa. Paavi myös siunasi patsaan – Kristu tal-Bahhara oli ainoa tällainen patsas, jonka hän siunasi paaviutensa aikana. Patsas sijaitsi alun perin St. Paul’s Island -saaren edustalla Melliehan lähistöllä Maltan koillisosassa. Perinteisesti St. Paul’s Islandia pidetään paikkana, jonne apostoli Paavali haaksirikkoutui ja toi kristinuskon Maltalle, mikä teki tästä sopivan sijainnin Kristuspatsaalle.

Kristu tal-Bahharasta tuli suosittu sukelluskohde. Kymmenen vuotta myöhemmin näkyvyys patsaan ympäristössä oli kuitenkin heikentynyt merkittävästi ja sukeltajien määrä samoin vähentynyt huomattavasti. Tästä syystä Kristuspatsas päätettiin siirtää, ja 17. toukokuuta 2000 se nostettiin pohjasta ja upotettiin uudelleen Qawra Pointin edustalle vedenalaiseen luonnonpuistoon, lähelle Imperial Eagle- hylkyä joka oli upotettu alueelle vuotta aikaisemmin. Kristu tal-Bahhara on nyt 35 m syvyydellä muutaman kymmenen metrin päässä hylyn keulasta.

25. vuosipäivän kunniaksi vuonna 2015 patsas puhdistettiin perusteellisesti, ja sunnuntaina 31. toukokuuta 2015 järjestetyssä seremoniassa Maltan arkkipiispa Charles Scicluna siunasi patsaan uudelleen. Arkkipiispa siunasi myös messinkisen muistolaatan, jonka sukeltajat sitten kiinnittivät paikoilleen patsaan juureen (katso video).

Lisätietoja sukelluskohteesta Statue of Christ

http://en.wikipedia.org/wiki/Kristu_tal-Baħħara
https://www.facebook.com/kristutalbahhara/

Statue of Christ

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Adam Sant, kesäkuu 2020:
★★★★ Nice to see when diving the Imperial Eagle

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/4921