Muut nimet
Ghar id-Duhhan
Kiinnostukset
Luola & Riutta
Suosio
Vähäinen
Syvyys
10+m (keskim.), 15+m (maksimi)
Vaatumustaso
Aloittelija
Pääsy rannasta
Kohtalainen
Sijainti
35.8706° N 14.5716° E (karkea)
35°52.236' N 014°34.296' E
35°52'14" N 014°34'18" E
Arvosana
★★★ (4 arvostelua)

Mini Blue Hole -sukelluskohde sijaitsee Marsaskalassa, noin 700 m luoteeseen Zonqor Pointista. Mini Blue Hole on luonnon muovaama kivinen onkalo, jonka meri on kuluttanut tuhansien vuosien aikana. Onkalo yhdistyy avomereen vedenalaisella tunnelilla, jonka suuaukko on hyvin lähellä sukelluksen veteenmenopaikkaa, vain muutaman metrin päässä ja 7 m syvyydessä. Tunneli on noin 10 m pituinen, sen keskisyvyys on noin 5 m ja Mini Blue Holen pohjassa 3 m. Tämä on kaunis paikka vedenalaiseen valokuvaamiseen, kun auringonvalo muuntaa luolan epätodelliseksi ympäristöksi.

Luolan ulkopuolella, rannan myötäisesti molempiin suuntiin (luoteeseen ja kaakkoon), pohjaa peittävät kivenlohkareet ja -järkäleet. Merenpohjan syvyys vaihtelee, ja alueella on monia pieniä kanjoneita, joissa on hiekkapohja ja matalat riutat molemmilla puolilla. Nämä tarjoavat hyviä piilopaikkoja mustekaloille ja mureenoille. Enimmäissyvyys on noin 15 m, joten tämä sukelluskohde sopii kaiken tasoisille sukeltajille. Kauempana rannasta merenpohja tasoittuu ja on pääasiassa hiekkaa.

Mini Blue Holelle menee rantaa pitkin hiekkatie, joka yhdistää Marsaskalan ja Xghajran. Tietä pääsee myös useimmilla tavallisilla autoilla. Epävirallinen paikoitus tien vieressä on noin 700 m M’skalan päästä. Paikoitusalueelta on vaikeakulkuinen kävelypolku alas rantaan epätasaisen kallion ja terävien kivien yli. Sukelluskohteella on vain yksi veteenmenopaikka, joka on yli 70 m päässä paikoituksesta. Mereen pääsee loivaa kalliorinnettä matalalle riutalle, jota peittävä kasvusto tekee veteenmenosta pehmeän ja helpon.

Mini Blue Hole on kiva paikka myös uimiseen, snorklamiseen ja vapaasukeltamiseen.

Lisätietoja sukelluskohteesta Mini Blue Hole

Malta Tourism Authority - Dive Site Report 4: Mini Blue Hole (PDF)

Mini Blue Hole dive site Snorkeller in the Mini Blue Hole

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Mark GP, elokuu 2021:
★★★★★ Love this little cave and reef. 10L more tgan enough 7m dive good dive entry and exit through the large hole.
Marcel Fiala, heinäkuu 2019:
★★★★★
Tia Silvanto, maaliskuu 2017:
★★☆☆☆ Pretty little cavern
Mika Tanninen, huhtikuu 2015:
★★☆☆☆ The cave is nice to visit once, but otherwise not that much to see.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/804