Muut nimet
Eddy, HMS Eddy, HMD Eddy, FY12
Kiinnostukset
Hylky
Suosio
Vähäinen
Syvyys
52m (keskim.), 56m (maksimi)
Vaatumustaso
Tekninen
Pääsy rannasta
Venekohde
Sijainti
35.9081° N 14.5353° E (tarkka)
35°54.486' N 014°32.118' E
35°54'29" N 014°32'7" E
Arvosana
★★★★ (3 arvostelua)

HM Drifter Eddy on yksi monista toisen maailmansodan hylyistä Maltan saarten ympärillä. HMD Eddy oli brittiläinen ensimmäisen maailmansodan alus, jonka tehtävänä oli raivata miinoja Maltalla toisen maailmansodan aikana. Alus upposi osuttuaan itse miinaan vuonna 1942 paluumatkalla Grand Harbouriin.

HMD Eddyn hylky on noin 27 m pitkä ja pystyssä hiekkapohjalla 56 m syvyydessä, noin 1,5 km päässä Fort St. Elmo -linnakkeesta Vallettassa. Laivan rungossa on iso reikä tyyrpuurin puolella aluksen peräpäässä, jonka miinan osuma aiheutti; aukko on tarpeeksi suuri, jotta sukeltajat voivat uida siitä läpi sisälle ruumaan. Suurin osa puisesta kansirakenteesta on romahtanut, mutta jonkin verran on vielä mahdollista sukeltaa hylyn sisällä. Hylyssä on paljon silttiä ja näkyvyys voi mennä hetkessä nollaan.

Drifter Eddy sopii ainoastaan hyvin kokeneille sukeltajille tai tekniikkasukeltajille syvyytensä takia. Kohdetta sukelletaan vain harvoin, koska se sijaitsee lähellä Vallettan Grand Harbouria, jossa on vilkasta laivaliikennettä.

HMD Eddy -hylyn historia

HM Drifter Eddy (FY12) rakennettiin Aberdeenissa Skotlannissa vuonna 1918 Britannian kuninkaalliselle laivastolle. Teräsrunkoinen alus oli 27 metriä pitkä ja leveydeltään 6 metriä. Ensimmäisen maailmansodan lopussa HMD Eddy toimi miinanraivaustehtävissä Englannin etelärannikolla. Sodan jälkeen Eddy siirrettiin Välimeren laivastoon ja toimi enimmäkseen Maltalla, ja vuonna 1936 alus siirtyi reserviin.

Toisen maailmansodan syttyessä HM Drifter Eddy otettiin takaisin käyttöön miinanraivaajaksi ja varustettiin kahdella tykillä, yksi keulassa ja toinen kajuutan päällä. Vuonna 1942 HMD Eddy liitettiin 403. miinanraivaajaryhmään, jonka asemapaikka oli Maltalla, vaikka se oli eri tyyppinen kuin muut alukset. Sen ajan miinanraivaajat rakennettiin enimmäkseen puusta, kun taas Eddyn runko oli terästä, mikä teki siitä melko sopimattoman tehtävään. Aluksen ympärille asennettiin demagnetointikaapeli veden pinnan tasolle magneettisten miinojen varalta.

HMD Eddyn tehtäviin kuului Maltan satamien tuloreittien raivaaminen, jotta täydennyksiä tuovat laivat eivät uppoa vihollisen miinoihin. Eddy oli palaamassa satamaan 16. toukokuuta 1942 raivattuaan kauempana pohjoisessa väylän, jonka italialaiset torpedoveneet olivat miinoittaneet edellisenä yönä, kun alus osui itse miinaan ja upposi nopeasti noin puolentoista kilometrin päähän Grand Harbourin satamansuusta. Kahdeksan miehistön jäsentä menehtyi.

Sukeltajat löysivät Drifter Eddyn hylyn 26. lokakuuta 1995.

Lisätietoja sukelluskohteesta HM Drifter Eddy

http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?117729

Divers at HM Drifter Eddy HM Drifter Eddy wreck Drifter Eddy wreck Diver at Eddy HMD Eddy stern

Kommentit ja arvostelut

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy niin voit kommentoida ja arvostella kohteita.
Kevin Aquilina, lokakuu 2021:
★★★★ Interesting small historic wreck. Mine damage tells the story of its sinking. Proximity to harbour entrance a concern.
Adam Sant, syyskuu 2020:
https://youtu.be/HEVGCusIePA
Adam Sant, syyskuu 2020:
★★★★ Nice Wreck - not huge but lots to see. The wreck is very silty so the group should be careful with finning to avoid ruining the dive.
Mika Tanninen, syyskuu 2015:
★★★★ A bit small but interesting authentic war wreck.

Lyhyt osoite: https://maltadives.com/4903